Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Vitiligo

Nyomtatás
név Vitiligo
latin név Vitiligo
csoport Bőr és nemi betegségek
szakterület Bőrgyógyászat
vitiligo_jpg_2011051715521554940

leírás

Betegség leírása

A vitiligo szimmetrikus pigmenthiányos (fehér) foltokkal jelentkező autoimmun bőrbetegség.

A leggyakoribb pigmenthiánnyal járó bőrbetegség. Az első tünetek megjelenése a betegek felénél 20 éves koruk előtt kezdődik. A férfiak és nők egyformán érintettek. A betegség valódi oka a mai napig nem ismert. Genetikai, családi hajlam is fontos szerepet játszik. A bőrtünetek úgy alakulnak ki, hogy az immunrendszer a hámrétegben lévő pigmenttermelő sejteket megtámadja és elpusztítja. A bőrön gyulladás nem észlelhető, csak a következményeként megjelenő szimmetrikus fehér foltok. A foltok területén nincs pigment, így nincs védelem a napfény ultraibolya (UV) sugárzása ellen, tehát a bőr nagyon könnyen leég. A foltok kezdetben kicsik, majd széli részük felé terjednek. A foltok terjedési sebessége nagyon változó. A betegség kiterjedése az alig látható tünetektől az egész testet érintő pigmenthiányig terjedhet. A pigmenthiány könnyebben kialakul olyan helyeken, amelyek állandó irritációnak vannak kitéve.


A foltok leggyakoribb megjelenési helyei: szemek körül, száj körül, nyakon, hónaljban, lágyékhajlatban, csukló területén, térdek és könyökök felett, nemi szerveken. A haj területén szigetszerűen elhelyezkedő ősz hajszálak hívják fel rá a figyelmet. A betegség a látható tüneteken kívül panaszt nem okoz. A feltűnő foltok miatt a betegek gyakran visszahúzódók, emberkerülők.

A betegségnek két, általában jól elkülöníthető típusa ismert:

1. Az ún. nem-szegmentális v. generalizált vitiligo az összes eset kb. 90%-át teszi ki, tehát ez a gyakoribb típus. Késői életkorban és gyermekkorban egyaránt kezdődhet, és az egész testet érinti. A szimmetrikusan elhelyezkedő foltok az egész életen át terjednek, rövidebb-hosszabb nyugalmi periódusokkal megszakítva. Gyakran társul egyéb autoimmun betegségekkel, leginkább autoimmun pajzsmirigybetegséggel.

2. Az ún. szegmentális vitiligo az összes eset kb. 10%-át teszi ki. Általában kora gyermekkorban kezdődik. Kezdetben gyorsan terjed, majd stabilizálódik. Nem érinti az egész bőrfelszínt, csak mindig egy meghatározott részét (szegmentjét), és ennél nem is terjed tovább. Általában aszimmetrikusan helyezkedik el. Gyakori az arcon, a hajas fejbőrön. Általában nem társul egyéb autoimmun betegségekkel.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek