Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Visszértágulat

Nyomtatás
név Visszértágulat
latin név Varicositas cruris
csoport
szakterület

leírás

A betegség leírása

A vénák tágulata általában diffúz (szétszórt, rendezetlen) vagy magányos csomókból, varixokból összetevődő gyűjtőértágulat.
Tipikus előfordulási helyek a végbélnyílásnál (nodi haemorrhoidales=aranyér), az ondózsinór vénáiban (varicokele), az alsó végtagon, illetve lábszáron (varicositas cruris), a köldök körül, a mellkas bőrén, valamint a nyelőcső alsó szakaszán.
A varicositas cruris, a leggyakrabban észlelhető, a lábszáron fejlődő, bőralatti gyűjtőér-tágulat, szakaszos vagy végigfutó csomós, többnyire kanyargós tágulat. Létrejöttében a gyűjtőér falának elváltozása az elsődleges folyamat. A meggyengült vénafal engedékeny lesz és kiboltosodik, az ér megnyúlik és meghosszabbodik, a vénabillentyűk sorvadnak, nem zárnak tökéletesen. Idült állapotban a környező szövetek egészsége is megsínyli, sorvadnak, vizenyőssé válnak, a bőrön barnás foltok jelennek meg.
Mindezek előfutárai a kifekélyesedésnek.
Oka lehet genetikai, örökletes tényezők (a gyűjtőér/véna falának gyengesége, álló munka, hosszas állás, ácsorgás, hormonális hatás, a vénák hosszas leszorítása, a várandós állapot terhei.


Tünetek

A láb fáradékonysága, elnehezülése, a vénák folyamszerű, bőrön átlátszó kanyargásai, a bőr elszíneződése.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek