Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Vesemedence-gyulladás

Nyomtatás
név Vesemedence-gyulladás
latin név Pyelonephritis, pyelitis
csoport
szakterület

leírás

A betegség leírása, okok

A pyelitis a vesemedence fertőzéses eredetű gyulladása. Történhet a vér vagy direkt fertőzés útján. Hajlamosít rá a pangás vagy nyálkahártya sérülés. Lehet fizikai, kémiai hatások miatt (lehűlés).
Az akut gyulladást jellemzi a nyálkahártya vérbősége gennyes lepedék.
A krónikus esetben a betegség átterjedhet a vese állományára.

A pyelonephritis a vese bakteriális gyulladása. Akut és krónikus veseelégtelenséggel járó betegség, akut formája lehet kísérőjelensége a skarlátnak, diftériának, gyermekágyi láznak is. Manapság viszonylag ritka betegség.

Akut pyelonephritis formája a vesék leggyakoribb betegsége, nőknél gyakoribb, mint férfiaknál, általában kétoldali. A kórokozók többnyire a bélből származnak.
A betegség létrejöttét vizeletpangás (uréterkő) elősegíti. Akut formában a vesék megnagyobbodnak és számos gyulladásos góc mutatkozik. A gyulladás a vesekéregben és velőben is kimutatható.
Láz, levertség, vesekólika, fájdalmas és gyakori vizelési inger jellemzi. A vizeletben baktériumok, genny, vörös vértestek és fehérvérsejtek egyaránt lehetnek.
(A húgyutak elzáródásakor a vizelet lehet negatív.)
Krónikus formája igen gyakori, a bakteriális mellett toxikus eredetű is lehet. Látens formájában az elvétve jelentkező fejfájástól eltekintve nem érzi rosszul magát a beteg.
Cisztás formájában a láz, vesetáji derékfájdalom, magas vérnyomás állnak az előtérben, másoknál fáradtság, hányinger, vérszegénység jelentkezhet.

Általános oka lehet az akut vesemedence gyulladásnak valamilyen fertőzés, erős hideghatás, gyulladásos betegség (tüdő- vagy mandulagyulladás, reumás láz, stb.), amely ráterjed a vesére.


A betegség tünetei

A vizelettermelés kevesbedése, a visszamaradt folyadék ödémát okoz, különösen az arc, szemhéj, izületek területén. A megnőtt vérmennyiség miatt nagy lesz az érfalra nehezedő nyomás, ezért nő meg a vérnyomás, fejfájás, szédülés jelentkezhet, valamint vese-, deréktáji fájdalom a megnagyobbodott vese miatt. Gyakori és fájdalmas vizelési inger. A vizeletben vér, fehérje és baktériumok mutathatók ki.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek