Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Vese világnap: piros matricák köztéri szobrokon

forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Vese alakú matricákat helyeznek el budapesti Memento Park szobraira
Vese alakú matricákat helyeznek el budapesti Memento Park szobraira, illetve Gyula, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged és Szombathely köztéri szobraira a vese világnapja alkalmából a szervezők, hogy felhívják a figyelmet e létfontosságú szerv egészségmegőrzésének fontosságára.
Immár harmadik éve, hogy a Nemzetközi Nephrológiai Társaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége - magyar kezdeményezésre - minden év márciusának második csütörtökjét a vese világnapjának nyilvánította - hangzott el a világnap alkalmából rendezett csütörtöki tájékoztatón.

A világ több mint 100 országában megtartott esemény idei üzenete: Magasvérnyomás és vesebetegség: a megakadályozandó házasság.

Jelenleg az európai népesség legalább tizede érintett a vese valamilyen problémájában, miközben kevesebb mint 30 százalékuk tud egyáltalán a probléma létezéséről. Magyarországon is legalább félmillió ember érintett, ezért a szervezők köztéri szobrok megfelelő testtáján elhelyezett piros, vese alakú matricákkal kívánják felhívni a figyelmet a világnap üzenetére.

A magas vérnyomás rizikótényezője és tünete is a vesebetegségnek. A csökkent veseműködés lehet az egyik oka a magas vérnyomás kialakulásának, másfelől viszont a hipertónia a veseműködés károsodásának kialakulásában és előrehaladásának szerepet játszó egyik fő tényező - mutatott rá Kiss István, a nefrológiai- és művesekezelés országos szakfelügyelő főorvosa.

A nemzetközi kampány során arra is felhívják a figyelmet, hogy a betegség kialakulásának vizsgálatához immár világszerte rendelkezésre áll egy megfelelő számítási módszer a laboratóriumokban, amellyel a vese tisztítóképességét meg lehet határozni. Ezt rövidítve GFR-nek nevezik. Jelentős előrelépésnek számít a szakemberek szerint, hogy Magyarországon sikerült a közelmúltban egységesíteni a GFR-érték számítását, amely valószínű, hogy ezután minden laborleleten megjelenik majd.

Fontos lenne a sokkal kisebb sófogyasztás is - nemcsak a magas vérnyomás miatt. Ennek érdekében Finnországban külön programot indítottak, sikeresen. Míg a napi 5 gramm sófogyasztás lenne az ideális, Magyarországon ez ma 15 gramm feletti, ami különösen a sóérzékeny emberek számára veszélyes mennyiség.

A tájékoztatón részt vett Szalamanov Zsuzsanna, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért kuratóriumi elnöke, aki elmondta, hogy 14 éve él teljes életet - más veséjével. Nagyon sok vesebeteg életét menthetné meg - hangsúlyozta -, ha több donor lenne Magyarországon, de a magyar kórházak jelentős része egyáltalán nem jelzi, ha megfelelő donor adódik.