Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Vastagbél-gyulladás

Nyomtatás
név Vastagbél-gyulladás
latin név Colitis
csoport
szakterület

leírás

A betegség leírása

Jellemzően tipikus pszichoszomatikus betegség. Olyankor alakul ki, amikor valami nagy, letehetetlennek hitt lelki probléma adódik a beteg életében, vagy amikor valami hosszantartó stresszel kell nap mint nap szembenéznie, valamint a helytelen táplálkozási szokások miatt. E betegség egy komplett élettani diszharmónia a beteg nyálkahártya miatti erjedéses (szénhidrátok) és rothadásos (fehérjék) állapot következményeként.
A gyulladt nyálkahártya nem képes a feladatát ellátni és a belekben káros mikroorganizmusok szaporodnak el a hasznos bélflórával szemben. Vannak esetek, ahol a végleges gyógyulás már nem érhető el, ott örülni kell a tartósan tünetmentes állapotnak is.
Önmagában is nagyon súlyos betegség ez, azonban a gyógyítói folyamatok elmaradásának következménye lehet a krónikus fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa).


Tünetek

Levertség, olykor depresszió fáradság, gyengeség, nyálkás (némelykor véres), híg széklet, amely időnként székrekedésbe megy át, étvágytalanság, felfúvódás, gázosodás, bélmozgás, fájdalom, görcs, valamint étkezés utáni nyomásérzés. A betegség periodikus lefolyású, váltakozó intenzitású tünetekkel, időnként tünetmentes. Gyakran függ ideges állapotoktól, külső körülményektől, évszakváltások körül gyakoribb, erőteljesebb panaszokkal.
Jellemzően száraz a lábszár bőre, gyakran érdes-száraz, esetleg repedezett a könyökök, a térdek bőre. Gyakori a térd ortopédiailag megmagyarázhatatlan fájdalma is.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek