Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Tűzfolt

Nyomtatás
név Tűzfolt
latin név Naevus flammeus
csoport Bőr és nemi betegségek
szakterület Bőrgyógyászat
tuzfolt_fokep_jpg_2010012814513373333

leírás

Betegség leírása

A tűzfolt rendszerint már a születéskor meglévő egy vagy több, néhány milliméter átmérőtől egész nagy bőrfelületet befedő, élénkvörös vagy kékesvörös színű, szabálytalan alakú, tágult erecskékből álló, foltszerű anyajegy. Az újszülöttek kb. 2%-ában fordul elő. Az elváltozás majdnem mindig egyoldali. Leggyakrabban az arcot, nyakat, ajkakat érinti, de a test bármely más részén is előfordulhat. A tűzfolt az életkor előrehaladtával nem halványul, hanem a gyermekkel együtt mérete is növekszik.

Valószínűsíthető, hogy kialakulásában örökletes tényezők játszanak szerepet. Az értágulat azért alakul ki, mert az erecskék beidegzése a magzati fejlődés során zavart szenved, így az erek tartósan kitágult állapotban maradnak, nem tudnak összehúzódni.

Egy speciális, jóindulatú előfordulási formája a tarkó közepén lévő és a haj által többnyire elfedett ún. „gólyacsípés". Ez a fajta bőrelváltozás körülbelül az újszülöttek 30-40%-át érinti, és általában spontán visszafejlődik az életkor előrehaladtával.

Időben történő, szakember általi kivizsgálása azért különösen fontos, mert néhány összetettebb gyerekkori szindróma (pl. a központi idegrendszerben lévő érfejlődési zavar) kísérő tüneteként is előfordul. A tűzfolt rosszindulatú átalakulásával nem kell számolni.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek