Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Tüdőrák

Nyomtatás
név Tüdőrák
latin név Neoplasma pulmonum
csoport Légzőszervi betegségek
szakterület Mellkassebészet, Klinikai onkológia, Tüdőgyógyászat
tudorak_jpg_2011040611025190306

leírás

Betegség tünetei

Köhögés, vérköpés, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, fulladás, rekedtség, fogyás, vérszegénység.


Betegség leírása

A tüdőráknak a tüdőben kialakuló rosszindulatú daganatot nevezzük. A tüdőrák Magyarországon az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganat, melynek előfordulása folyamatosan nő. Kialakulásában a legfontosabb tényező a dohányzás, emellett a légszennyeződésnek, ionizáló sugárzásoknak, bizonyos foglalkozások során ért káros hatásoknak (azbeszt, nikkel stb.) is lehet szerepe.

A tüdőben keletkező és növekvő daganat gyakran sokáig nem okoz panaszt, ezért sokszor már előrehaladott állapotban kerül felismerésre. A korai stádiumban való felismerést elősegítheti a tüdőszűrés, 40 év feletti dohányosoknak javasolt évenként. Fontos, ha valaki szokatlan tünetet észlel (például: tartós rekedtség megfázás nélkül, többszöri vérköpés, sokáig fennálló köhögés stb.), érdemes orvoshoz fordulni, és egy mellkas röntgenfelvételt készíteni.

Képalkotó vizsgálatok erősen felvethetik a tüdőrák gyanúját (mellkas röntgen, mellkas CT, PET-CT), de a biztos diagnózist az elváltozásból vett minta citológiai (sejtek vizsgálata) és/vagy szövettani feldolgozása adhat.

Alapvetően 2 nagy csoportba sorolhatjuk a tüdő rosszindulatú daganatait:
nem kissejtes (NSCLC: non small cell lung cancer) 83-85 %
kissejtes (SCLC: small cell lung cancer) 15-17%

A nem kissejtes daganatok fő szövettani altípusai: laphámcarcinoma, adenocarcinoma, bronchiolo-alveolaris carcinoma, nagysejtes carcinoma, kevert típusú carcinoma.

A kivizsgálás során a tüdőben levő daganatra irányuló vizsgálatok mellett fontosak az áttétek kimutatását segítő vizsgálatok is, hiszen a tüdőrák előszeretettel ad áttétet a másik tüdőbe, a tüdőkapuban és a nyakon levő nyirokcsomókba, az agyba, a mellékvesékbe, a májba és a csontokba.

A szövettani altípus határozza meg a kezelési lehetőségeket is, és befolyásolja a túlélést.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek