Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Tudományos hírek

98. / 126. oldal (10/1255)

«93949596979899100101102103 »

Sikerrel kezeltek izomsorvadásos egereket

Megakadályozták egerekben egy génhiba aktiválódását, amely az izomsorvadások egy formáját okozza - számoltak be róla amerikai kutatók a Science tudományos folyóirat friss számában.

Tovább... »
Egy fürdés mindig segít - Fotó: mti Mit tegyünk a forróságtól szenvedő...

Itt a nyár a maga elengedhetetlen hőségével. A meleg és a nap tűző sugarai elől árnyékban vagy vízben keresünk menekvést. De mi a teendő ilyenkor négylábú kedvenceinkkel?

Tovább... »
A körülmetélt férfiak ugyanúgy megfertőzik A...

A HIV-fertőzött férfiak körülmetélése nem csökkenti partnernőik fertőzési kockázatát - állapítják meg amerikai orvosok a The Lancet című orvosi folyóiratban pénteken megjelent tanulmányukban.

Tovább... »
Dél-Amerika Elkészült a vérmétely parazita géntérképe

Hongkong, 2009. július 16., csütörtök (MTI/AP) - Amerikai és kínai kutatók feltérképezték két, vérmételyt okozó parazita genetikai állományát - közölték a Nature brit tudományos folyóirat legfrissebb számában.

Tovább... »
Eleven gyerek - fotó:mti Egy gén határozza meg a gyermekek vérmérsékletét

Megkönnyebbülhetnek azok a szülők, akik csak nehezen tudják csitítgatni csemetéjüket - ez ugyanis nem feltétlenül az ő hibájuk.

Tovább... »
A szájüregi betegség intő jel lehet - fotó: mti A szív- és a szájüregi betegségek kapcsolata

A szívgyógyászok és a fogorvosok régóta foglalkoznak azzal a megfigyeléssel, hogy a szív- és érbetegségek, illetve a fogínygyulladás tünetei gyakran együtt járnak. A legújabb vizsgálati eredmények szerint a fogorvos által észlelt szájüregi eltérések esetén célszerű a beteg szívét is alaposan megvizsgálni, mert a fogíny idült gyulladása valószínűsíti a koszorúér-betegség...

Tovább... »
Hét gén segít előre jelezni az agydaganat...

Amerikai tudósoknak sikerült azonosítaniuk azt a hét kulcsfontosságú gént, amelyek segítségével prognosztizálható az agyi daganatos betegség kimenetele.

Tovább... »
Verseny - Fotó: MTI Növekvő verseny - növekvő agy

Az emberi lények agyának mérete az utolsó két évezred alatt a háromszorosára nőtt. Ebben több tényező játszhatott szerepet, de a legvalószínűbb ok a társadalmi verseny, versengés, amihez mind jobb agyi teljesítményre volt szükség - írja a Human Nature legújabb közleménye.

Tovább... »
Skizofrénia - Fotó: MTI Életmentő gyógyszer skizofrén egyéneknek

Emberek ezreinek életét menthette meg világszerte a klozapin nevű antipszichotikum, melyet a skizofréniás pácienseknek írnak fel az orvosok - állítják finn kutatók tanulmányukban, melyet a Lancet orvosi folyóirat online kiadása hétfőn közölt.

Tovább... »
Az Alzheimer-kóros betegek állapotán nem javít az...

Nem lassította az omega-3 zsírsavat tartalmazó étrend-kiegészítő az Alzheimer-kórban szenvedő páciensek szellemi hanyatlását, egészséges emberek enyhe memóriapanaszaira azonban ígéretes - közölték amerikai kutatók vasárnap egy Bécsben megrendezett nemzetközi konferencia alkalmából.

Tovább... »

98. / 126. oldal (10/1255)

«93949596979899100101102103 »