Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Tudományos hírek

97. / 126. oldal (10/1255)

«9293949596979899100101102 »

Szárazság - fotó: mti Génmódosított rizzsel küzdenek a szárazság ellen

A génmódosítás lehet az egyetlen járható út elegendő mennyiségű rizs előállítására a jövőben, ahogy a szárazság, a klímaváltozás és a szűkülő termőterületek miatt csökken a termés - közölték jelentésükben a Nemzetközi Rizskutató Intézet (IRRI) szakemberei.

Tovább... »
Megkezdték az első H1N1 elleni vakcina humán...

Megkezdődtek a világ első humán próbái az újinfluenza elleni vakcinával Ausztráliában - jelentették be szerdán a gyártó cégek képviselői.

Tovább... »
A kettős karátültetésen átesett Karl MERK - fotó: mti A kettős karátültetésen átesett férfi megvakarta a...

Karl Merk szerdán az egész ország nyilvánossága előtt megvakarta a fejét. Ez pedig azért rendkívüli szenzáció, mert mindezt a világon először kettős karátültetésen átesett német férfi tette.

Tovább... »
A trópusi féreg által okozott vakság...

Hamarosan a múlté lehet egy, a trópusokon előforduló, féreg által okozott vakság - állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmánya.

Tovább... »
Lakóépület - fotó: mti A radon a lakóépületekben növeli a tüdőrák...

Új vizsgálatok egyenes összefüggést találtak a tüdőrák kockázata és a színtelen, szagtalan radioaktív nemesgáz, a radon lakóépületekben való jelenléte között - hangsúlyozza közleményében az ENSZ Nukleáris Sugárzás Hatását Felmérő Tudományos Bizottsága (UNSCEAR).

Tovább... »
Minden idősnek vérnyomáscsökkentőt kéne...

Angol szakértők szerint bizonyos életkor elérése után mindenkinek javasolt vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése a vérnyomás emelkedése okozta kockázatok ellensúlyozására.

Tovább... »
Őssejttel gyógyítottak szívbeteg egereket - Fotó: mti Őssejttel gyógyítottak szívbeteg egereket

Először sikerült egerek szívében részlegesen kijavítani a szívinfarktus által okozott károkat újraprogramozott felnőtt őssejteket beültetésével - közölték amerikai kutatók a Circulation című szakfolyóirat hétfőn megjelent számában.

Tovább... »
A gyerekkori sugárterápia növeli a mellrák...

Egy amerikai tanulmány eredményei azt mutatják, hogy azoknál a nőknél, akik gyerekkorukban sugárterápián estek át, hosszú távon nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata, függetlenül attól, hány évesen alkalmazták náluk a kezelést.

Tovább... »
Laboratórium - Fotó: MTI AIDS-vakcinát tesztelnek Dél-Afrikában

Megkezdődnek az első, fejlődő országban kidolgozott AIDS-vakcina klinikai próbái Dél-Afrikában - közölte vasárnap a kormány által támogatott Orvosi Kutatási Tanács elnöke.

Tovább... »
A tüdőrák ellen mégsem hatásos a talidomid

Az ellentmondásos hírű talidomid nevű gyógyszer nem javította a tüdőrákos páciensek túlélését, ám más ráktípusoknál reményre ad okot - közölték brit kutatók a Journal of the National Cancer Institute című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Tovább... »

97. / 126. oldal (10/1255)

«9293949596979899100101102 »