Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Tudományos hírek

96. / 126. oldal (10/1255)

«919293949596979899100101 »

Moszkító Szúnyogcsípésben a malária gyógyszere

Egy hollandiai kutatásban szúnyogokat használtak fel arra, hogy csípéseikkel elterjesszék az élő maláriaparazitákat tartalmazó "vakcinát".

Tovább... »
Zsiráfok - fotó: mti Nincsenek felvilágosítva a kínai fiatalok, egyre...

Évente mintegy 13 millió abortuszt hajtanak végre Kínában, és ezért részben a fiatalok szexuális tudatlansága okolható - jelentette a kínai média csütörtökön.

Tovább... »
Nap A szolárium halálos lehet

A rákkockázat legmagasabb kategóriájába sorolták a nemzetközi szakértők a szoláriumot és az ultraviola sugárzás minden egyéb fajtáját. Hatását úgy jellemezték, hogy legalább olyan halálos, mint az arzén vagy a mustárgáz.

Tovább... »
Újszülött - fotó: mti Nyálteszt a koraszülés kiszűréséhez

Egyszerű nyálteszttel ki lehetne deríteni, hogy a várandós nők közül valószínűleg kik fognak idejekorán életet adni csecsemőjüknek. Ha pedig erre időben fény derül, akkor szteroidokkal elő lehetne segíteni a baba tüdejének fejlődését, megelőzve sérültségek létrejöttét, illetve a magzat halálát.

Tovább... »
Duplázódik a kockázat császármetszéses szülés...

Manapság már minden ötödik gyermek császármetszéssel jön világra. Több mint ötvenezer szülés kiértékelése után az orvosok aggódva tekintenek erre az arányra: a genfi egyetem kutatói ugyanis arra jöttek rá, hogy a császármetszés megkétszerezi a csecsemő halálának esélyét.

Tovább... »
Segíthet a növekedési faktor szívroham után

Egy növekedési faktor befecskendezésével segíthetik a szív szöveteinek regenerálódását és javíthatják működését anélkül, hogy őssejteket használnának - közölték amerikai kutatók a Cell című szaklap pénteki számában.

Tovább... »
Újszülött malacok - fotó: mti Inzulintermelő sejteket ültetnek át önkéntesekbe...

Egy új-zélandi biotechnológiai cég megkezdte csütörtökön nyolc önkéntes diabéteszes ember kísérleti kezelését újszülött malacokból nyert inzulintermelő sejtek átültetésével.

Tovább... »
Elektronikus cigaretta - fotó: electronic-cigarettes.ch Mégis ártalmas az elektronikus cigaretta?

Rákkeltő összetevőket találtak az elektromos cigarettákban annak ellenére, hogy a gyártók a hagyományos cigarettánál biztonságosabbnak tüntetik fel terméküket - közölték szerdán az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) illetékesei.

Tovább... »
Bevált az olcsó tífusz elleni vakcina

Egy olcsó, a fejlődő országok szegényei számára is elérhető tífuszvakcina hatékonynak bizonyult az iskoláskor előtti gyerekek között - jelentette be csütörtöki közleményében a szöuli székhelyű Nemzetközi Vakcinaintézet (IVI).

Tovább... »
Megtalálták a HIV-vírus hiányzó láncszemét beteg...

Megtalálták az AIDS-betegséget okozó vírus evolúciójának eddig "hiányzó láncszemét", mely áthidalja a legtöbb majom számára ártalmatlan SIV, valamint az emberek millióinak halálát okozó HIV vírusok közötti különbséget.

Tovább... »

96. / 126. oldal (10/1255)

«919293949596979899100101 »