Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Tudományos hírek

95. / 126. oldal (10/1255)

«90919293949596979899100 »

Wi-fi szív Szívritmus-szabályozó wi-fi kapcsolattal

Internetes kapcsolaton keresztül, vezeték nélküli szívritmus-szabályozóval követik orvosai Carol Kasyjanski egészségi állapotát. A roslyni nő elsőként kapott wifi technológiával ellátott ritmusszabályozót, mely lehetővé teszi probléma esetén a gyors beavatkozást.

Tovább... »
Összefüggést találtak a rák és a diabétesz...

Azoknál az embereknél, akik gyerekkorukban sugárterápiát kaptak rákkezelésként, mintegy kétszer nagyobb a diabétesz kialakulásának kockázata - állítják amerikai kutatók hétfőn megjelent tanulmányukban.

Tovább... »
Az agyat is károsíthatja a madárinfluenza

Egérkísérletek azt mutatják, hogy a H5N1 vírus bejutott agyukba, ahol az emberi Parkinson- és Alzheimer-kórra emlékezető károsodást okozott - közölték memphisi kutatók az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) hétfőn megjelent számában.

Tovább... »
Egyszerűbb lett az emberi géntérkép elkészítése

Az első humán genom leírása még 13 évbe, több száz millió dollárba és kutatók seregének munkájába került, most viszont három amerikai kutató pár hét alatt egy középkategóriás autó áráért elkészítette ezt - számol be róla egy hétfőn közzétett tanulmány a Nature Biotechnology című szakfolyóiratban.

Tovább... »
Már a kutyákat is gyógyítják őssejtekkel - fotó: www.haziallat.hu Őssejtkezelés otthoni kedvenceknek

Több ezer, ízületi gyulladásban szenvedő kutya és ló kapott már őssejtkezelést az Egyesült Államokban, noha nincs még egyértelmű bizonyíték az eljárás hatékonyságára.

Tovább... »
Biztonságos az új vaszkuláris katéter

A betegek gyógyítása során gyakran szükséges vaszkulárisan, azaz az érrendszeren át katétert vezetni valamelyik szervbe, például a szívbe. Az intravénás (IV) katéterek hegye a bejuttatás során azonban felsértheti az érfalat, és el is akadhat. A statisztikák szerint az először történő katéterezések mintegy 40 százaléka emiatt nem sikerül. Ezt a technikai problémát...

Tovább... »
Rózsaszín Remény Célzott támadás a mellrák ellen

A mellrák egyik legagresszívebb formája az emlőben lévő tejcsatornákat bélelő sejtekből indul ki, melyeket célba vehetnek a betegség elleni küzdelemben - írják ausztrál szakértők a Nature Medicine szaklap vasárnap megjelent számában.

Tovább... »
Majom - fotó: mti Gorillák terjesztik a HIV-vírust

Egy kameruni nő igazoltan gorilláktól átkerült, HIV-szerű vírussal fertőződött meg - közölték francia kutatók a Nature Medicine szakfolyóirat vasárnap megjelent számában.

Tovább... »
Szervátültetés - fotó: mti Nem kell fizetni a briteknél a szervátültetésért

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: - A brit kormány meg akarja tiltani a fizetség ellenében elvégzett szervátültetéseket, miután kiderült, hogy külföldi magánpáciensek gyakran pénz ellenében kerültek fel a brit átültetési várólistára.

Tovább... »
Őssejtterápia - fotó: mti Az őssejtterápia megoldás lehet a bénulásra

Szűcs József, az MTI szakértője írja: - Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) engedélyt adott a Kaliforniai Egyetem Irvinben dolgozó biológiai kutatóinak és a Menlo Parkban tevékenykedő GERON cégnek, hogy egy általuk kidolgozott új vakcinával előkészítsék a gerincsérültek klinikai kísérleti gyógyítását.

Tovább... »

95. / 126. oldal (10/1255)

«90919293949596979899100 »