Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Tudományos hírek

94. / 126. oldal (10/1255)

«8990919293949596979899 »

Az egyenletes arcú férfiak szellemileg tovább...

Az egyenes arcú férfiak elméje ritkábban gyengül meg idősebb korukra. Erre az edinburgh-i egyetem kutatói jöttek rá, miután több száz nyugdíjas szellemi képességeit vizsgálták meg.

Tovább... »
Infarktus utáni gyógyítás saját szívsejtekkel

Saját szívéből kivett, majd szövettenyészetben szaporított sejteket kapott egy szívinfarktuson átesett beteg, a sejtekből várhatóan olyan izomsejtek keletkeznek, amelyek pótolják az infarktus következtében elhalt szívizomzatot.

Tovább... »
Elpusztítja a daganatos őssejteket az új...

Egy új vegyület egérkísérletekben hatékonyan vette célba a tumorőssejteket, melyek a kulcsát képezik a folyamatnak, ahogyan a rosszindulatú daganat szétszóródik és amelyek általában ellenállnak a kezeléseknek - közölték amerikai kutatók a Cell című szaklap csütörtöki számában megjelent tanulmányukban.

Tovább... »
Génterápiával eredményesen kezelhető a vakság...

Egy évvel a génterápiás beavatkozás után a fiatalon teljes vakságot okozó állapottal élő páciensek közül három látása folyamatosan javul, negyedik társuk pedig a digitális óra számait tudja leolvasni - adták hírül szerdán amerikai kutatók.

Tovább... »
Súlyemeléssel csökkenthető a mellrákműtét utáni...

A mértékletes súlyemelés enyhíti a kardagadást, amely azoknál a mellrákos nőknél jelentkezik, akiknek a műtét során hónalji nyirokcsomóit is eltávolították - közölték szerdán amerikai kutatók.

Tovább... »
Félreállított fajok - mti Eleve elrendelt kihalás

A kihalási hullámok során élőlények egész tárháza tűnik el a föld felszínéről, mivel a rokon fajok együtt pusztulnak ki - fedezték fel amerikai kutatók.

Tovább... »
Hatásos a csonttörések ellen az új csontritkulás...

A maga nemében egyedülálló új, csontritkulás elleni szer hatékonyabban csökkenti a törések kockázatát, mint a korábbi kezelések. Drágább, de jobb választást kínál a bővülő piacon - állapították meg két, most megjelent tanulmány szerzői.

Tovább... »
Vastagbélrák ellen is hatásos az aszpirin

Az aszpirin szedése nemcsak a vastagbélrák visszatérésének esélyét csökkenti, hanem annak kockázatát is, hogy a betegségbe belehaljon a páciens - ismertették amerikai kutatók kedden több mint két évtizedes tanulmányuk eredményét.

Tovább... »
Tigris szúnyog Vigyázat, tigrisszúnyog!

Mindenki tart tőle, nemcsak a neve miatt, hanem azért is, mert nappal is csíp és vírusfertőzést okoz.

Tovább... »
A szoptatás véd a mellrák ellen

Erősen javallott a szoptatás azoknak az anyáknak, akiknek anyjánál vagy lánytestvérénél előfordult mellrákos megbetegedés - tanácsolják amerikai orvosok egy kedden közzétett jelentésben.

Tovább... »

94. / 126. oldal (10/1255)

«8990919293949596979899 »