Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Tudományos hírek

9. / 126. oldal (10/1255)

«4567891011121314 »

Ígéretes a melanoma elleni vakcina

A személyre szabott immunterápia a jövőben akár az előrehaladott stádiumú bőrrákot is gyógyíthatja. Az előzetes vizsgálatok alapján hétből hat esetben ugyanis hatékonynak bizonyult az injekciós kezelés - derül ki a Washingtoni Egyetem Orvosi Karának kutatásából.

Tovább... »
Nanocsövek segíthetnek a Lyme-kór korai...

A Pennsylvania Egyetem fizikusai és biológusa egy új, nanotechnológián alapuló módszert fejlesztettek ki, melynek segítségével növelhető a Lyme-kór diagnosztikus procedúrájának ideje és érzékenysége. A kullancsok terjesztette bakteriális eredetű Lyme-kór Magyarországon évente mintegy 10 ezer embert érint, azonban mindössze ezer körüli esetet jelentenek. Az először...

Tovább... »
Füllel látó eszközök segíthetnek a vakoknak

A Bath Egyetem tudósai szerint egy új eszköz, ami képes megtanítani az agynak, hogyan alakítsa a hangokat képekké, remek alternatívája lehet a vakok és gyengén látók kezelésére alkalmazott sokkal invazívabb módszereknek. A vOICe névre keresztelt szenzorikus helyettesítő készülék egy forradalmi új eszköz, ami lehetővé teszi a vakok számára, hogy a hangjelzéseket felhaszná...

Tovább... »
Nem enyhítik a térdízületi porckopás miatti...

A talpat alátámasztó, ék alakú cipőbetétek úgy tűnik, hogy nem csillapítják a térdízületi porckopásban szenvedők fájdalmait - derül ki egy friss tanulmányból.

Tovább... »
Csontvelő-átültetés hatékony gyógymódja a...

Két csontvelő-átültetésen átesett betegnél abba lehetett hagyni a HIV-gyógyszerek adását, ugyanis a beavatkozás után úgy tűnt, hogy eltűnt a kórokozó - hangzott el a Nemzetközi AIDS Társaság konferenciáján.

Tovább... »
Nem segít a jeges fürdő az edzések után

A legújabb vizsgálatok szerint az edzés utáni jeges fürdő nem csökkenti az izomfájdalmakat és nem javítja az izmok teljesítményét sem.

Tovább... »
Robotállatkák javíthatnak a demenciás idősek...

Egy friss tanulmány szerint a demenciával élő emberek életminőségén jelentős mértékben tudnának javítani a robot kedvencek, vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy a terápiás céllal alkalmazott robotállatkák demenciával küzdő gazdáinál csökkent a szorongás mértéke.

Tovább... »
A génektől függhet az aszpirin vastagbéldaganat...

A legújabb kutatás szerint az egy bizonyos mutációval rendelkező daganatokra nem hat a gyógyszer napi alkalmazása. Számtalan kutatás kimutatta, hogy a naponta alkalmazott kis dózisú aszpirin védelmet nyújthat a vastagbéldaganat ellen. A most megjelent kutatás azonban arra utal, hogy a különböző daganatokban található génmutációk befolyásolhatják ezt az összefüggést.

Tovább... »
Aranyat ér a nanotechnológiás oltóanyag

Amerikai kutatók olyan újszerű oltási módszert fejlesztettek ki, amely apró aranyrészecskékkel utánozza a vírust, és juttatja el a szükséges fehérjéket a szervezet speciális immunsejtjeibe. A technika eltér a hagyományos oltóanyagokban alkalmazott élettelen vagy inaktív vírusoktól. A Vanderbilt Egyetem kutatói a Nanotechnology legfrissebb számában közzétett...

Tovább... »
Vérvételből kiszűrhető a kezdődő...

Az 1-es típusú cukorbetegség diagnózisa sokszor úgy tűnik, mintha előzmények nélkül sújtana le. Német kutatók azonban azt állítják, hogy két autoantitest vizsgálatával képesek megállapítani, kinél nagy a kórkép kialakulásának esélye. A nagy genetikai kockázattal élő gyerekek vérmintájában olyan lényeges értékeket találtak, amelyek megelőzik a kezelést igénylő fázist....

Tovább... »

9. / 126. oldal (10/1255)

«4567891011121314 »