Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Tudományos hírek

8. / 126. oldal (10/1255)

«345678910111213 »

Tesztoszteronnal az izomsorvadás ellen

Egy friss ausztrál kutatásból az derült ki, hogy a kizárólag a májba juttatott, kis dózisú tesztoszteron a fehérjeszintézis serkentése révén megakadályozhatja az izomvesztést és izomsorvadást. A kutatók azt remélik, hogy ezzel egy olyan biztonságos és hatékony kezelést fejlesztettek ki férfiak és nők számára, amivel meg lehet gátolni a krónikus betegségekkel és az öregedé...

Tovább... »
Gyakran kompressziós csigolyatörés áll a...

A legújabb kutatás szerint a hátfájást gyakran okozza kompressziós csigolyatörés. A hátgerincet alkotó csontok apró töréseit gyakran csontízületi gyulladás váltja ki.

Tovább... »
Bizonyították, hogy a rákra való hajlam...

A legújabb kutatás szerint ha a családban előfordult daganatos betegség, az nem csak ugyanannak, hanem más típusú ráknak a kockázatát is megnövelheti.

Tovább... »
Utánozzák az agyműködést az új mikrochipek

Svájci kutatók bejelentették, hogy olyan mikrochipet fejlesztettek ki, amely az emberi agy információ-feldolgozását utánozza. Találmányuk újabb előrelépést jelent a világ leghatékonyabb számítógépe működésének megfejtése felé.

Tovább... »
Életmentő lehet az ösztrogénpótlás a...

A Yale Egyetem Orvosi Karának az American Journal of Public Health júliusi számában megjelent legújabb kutatása szerint az ösztrogénterápia a 2002-es amerikai Women's Health Initiative nagyszabású országos vizsgálatsorozat következtében tapasztalt nagymértékű visszaesése közel 50 ezer felesleges halálozáshoz vezetett az elmúlt tíz évben a méheltávolításon átesett 50-69...

Tovább... »
Egy gén bekapcsolásával megelőzhető a...

A 2-es típusú diabétesz a diabéteszes esetek 90 százalékát teszi ki világszerte. A súlyos betegség következtében a szervezet sejtjei képtelenné válnak a cukor megfelelő felvételére és felhasználására. Dr. Alexey Pshezhetsky, a Sainte-Justine Egyetemi Kórház Kutatóközpontjának munkatársa felfedezte, hogy a 2-es típusú cukorbetegekben tapasztalható inzulinrezisztenciát...

Tovább... »
Bakteriofágokkal a szuperbaktériumok ellen

Az Élelmiszerkutató Központ (Norwich, Nagy-Britannia) mikrobiológusai új lehetőségeket keresnek a Clostridium difficile okozta fertőzés ellen - a módszer akár az egyre növekvő közegészségügyi problémát jelentő rezisztens baktériumok esetén is hasznos lehet.

Tovább... »
Az oxitocin sem megoldás az autizmusra

Mark Dadds professzor vezetésével az Új-Dél-Wales Egyetemen végzett kutatás azt mutatta ki, hogy sajnos nem végső megoldás az oxitocin adagolása az autista betegeknek. A hormonról azt tartják, hogy kapcsolatban áll a szociális érzékenység és viselkedésmód kialakulásával, illetve a megfelelő társadalmi beilleszkedést is segíti.

Tovább... »
Fehérjefürdővel ösztönözhető csonttermelésre a...

Az időskori csonttörés rendkívül lassan és nehezen gyógyul. Most azonban a Stanford Egyetem orvosi karának szakértői egyszerű módszert fedeztek fel arra, hogy növeljék a csontoltásnak is hívott sebészeti eljárás hatékonyságát, és ösztönözzék az új, egészséges csontszövetek képződését.

Tovább... »
Gyógyíthat a HIV-vírus

Az AIDS-et okozó vírus komponense volt egy gyerekeket gyógyító őssejtterápia kulcsa - derül ki egy friss tanulmányból, amelyből két ritka genetikai betegség kezelési módjára derült fény. A génterápia három metakromatikus leukodisztrófiában és szintén három Wiskott-Aldrich szindrómában szenvedő csemetén segített, akik háromévnyi kezelés után immár jól vannak.

Tovább... »

8. / 126. oldal (10/1255)

«345678910111213 »