Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Tudományos hírek

5. / 126. oldal (10/1255)

«1234567891011 »

Új irány a dengue-vírus elleni vakcina kutatásában Új irány a dengue-vírus elleni vakcina...

A Chapel Hill-i Észak-Karolina Egyetem és a Vanderbilt Egyetem tudósainak sikerült beazonosítaniuk a dengue-vírus azon részét, amelyet a fertőzés leküzdése közben az egyén védekezőrendszere hatástalanít. A friss eredmények fényében új alapokra helyeződhetnek a vírus elleni vakcina kifejlesztésével kapcsolatos kutatások is.

Tovább... »
Veszélyeket rejtenek az implantátumok Veszélyeket rejtenek az implantátumok

Több tanulmány is arra a megállapításra jutott, hogy a különböző szívbetegségek vagy a cukorbetegség kezeléséhez szükséges orvosi implantátumok bizonyos külső behatások ellen túlságosan sérülékenyek. A kutatók megfigyelték, hogy egy bizonyos rádiójel újrasugárzása képes teljesen kikapcsolni akár egy beültetett kardiológiai defibrillátort is.

Tovább... »
Már a pajzsmirigy enyhe túlműködése is fokozza a...

Az Európai Endokrinológiai Kongresszuson elhangzó előadás szerint már a normális pajzsmirigy-működés felső határa is kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából.

Tovább... »
Soha többé nem ehet a ritka emésztőszervrendszeri...

Miután a karácsonyi vacsora után hirtelen leállt a gyomorműködése, a ritka betegségben szenvedő fiatal nővel orvosai közölték, hogy soha többé nem ehet normálisan. A 28 éves Gillian Doig így számolt be a történtekről: „Éppen a karácsonyi vacsorát fogyasztottuk a szüleimmel, amikor hirtelen ki kellett rohannom a mosdóba hányni. A következő néhány napban közel...

Tovább... »
Ugyanolyan hatékony a pajzsmirigy-alulműködés...

Az Amerikai Endokrinológiai Társaság San Franciscó-i 95. éves konferenciáján bemutatott kutatás szerint az állati pajzsmirigyekből kinyert szárított pajzsmirigykivonat (DTE - desiccated thyroid extract) biztonságos és hatékony alternatívája lehet a standard T4 kezelésnek a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő betegek esetében.

Tovább... »
Hatékony kezelés lehet a kompressziós harisnya a...

Egy új brit kutatás szerint a kompressziós harisnya ugyanolyan hatékony kezelés lehet a vénás eredetű lábszárfekélyre, mint a hagyományos négyrétegű kötés.

Tovább... »
Mi az a perifériás artériás betegség?

A perifériás artériás betegség (PAD) a perifériás erek szűkületét jelenti - azokét, amelyek a szíven kívül helyezkednek el. Ez a gyakori keringési probléma emberek tízmillióit érinti világszerte.

Tovább... »
Fluoreszkáló festék segítheti a sebészeket a...

Zöld fluoreszcens festék, robotikus kar és 3 dimenziós képalkotás segítheti a sebészeket a vesedaganat pontos lokalizálásban.

Tovább... »
Enyhülést hozhat a májbetegeknek az új pumpa

A májbetegség egyik gyakori mellékhatását enyhítő eszközt a londoni Royal Free Kórház betegein tesztelik.

Tovább... »
A bélflóra befolyásolhatja a...

Bizonyos emésztőrendszeri baktériumok megelőzhetik a betegséget, míg mások ártalmasak lehetnek - derül ki egy friss kutatásból.

Tovább... »

5. / 126. oldal (10/1255)

«1234567891011 »