Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Tudományos hírek

11. / 126. oldal (10/1255)

«678910111213141516 »

Az újfajta antibiotikumok hatékonyabban...

Kenneth Keiler és a Pennsylvania Állami Egyetem (Egyesült Államok) munkatársai új típusú antibiotikumot fejlesztettek, mely az eddigieknél sikeresebben veheti fel a harcot a tuberkulózis, a lépfene (anthrax) és a vérhas (shigella) kórokozói ellen.

Tovább... »
Biztonságos az immunrendszert edző szklerózis...

A kísérleti eredmények alapján biztonságos az az új fejlesztésű kezelés, amely a szklerózis multiplexes (SM) betegekben megakadályozza, hogy a szervezet saját idegrendszerét támadja.

Tovább... »
Nem segít a réz- és a mágneskarkötő a reumán

A rézből készült és a mágneses karkötők, illetve csuklópántok valójában nincsenek hatással a fájdalomra, a duzzanatra, vagy a reumás ízületi gyulladás lefolyására - derül ki a Yorki Egyetem friss kutatásából.

Tovább... »
Ugyanolyan alkalmas vérhígításra az aszpirin, mint...

A Dalhousie Egyetem (Kanada) munkatársainak klinikai vizsgálata szerint csípőműtéteket követően az aszpirin semmivel sem múlta alul a drágább véralvadásgátlók hatását.

Tovább... »
Fájdalommentes megoldást kínálhat a cukorbetegek...

Az Észak-Karolina Egyetem egérkísérleteiben a módszer segítségével be lehetett juttatni a betegség kezeléséhez elegendő inzulint.

Tovább... »
Skizofrénia kezelése avatárokkal Skizofrénia kezelése avatárokkal

Pszichiáterek egy olyan módszer kifejlesztésén dolgoznak, mely a skizofrén betegeknek segítenie a fejükben létező hangok elhallgattatásában. Az „avatár terápia" névre hallgató eljárás során a betegek saját avatárjuk segítségével szabadulhatnának meg a zavaró belső hangoktól.

Tovább... »
Lehetséges az emberi fül pótlása

Az emberi fül rendkívül összetett szerv, és nemcsak a belső részei nagyon komplexek, de a külső fülkagyló is ugyanolyan egyedi lehet, akárcsak az ujjlenyomatunk. A sebészek csak nagyon nehezen tudják rekonstruálni a fül szerkezetét, ha valaki betegség, vagy baleset következtében elveszíti azt, de az ETH Zürich kutatói most új megoldásokkal álltak elő.

Tovább... »
Az immunrendszer védő fehérje

A c-FLIP-R nevű fehérje kritikusnak bizonyult az immunsejtek túlélése szempontjából - olvasható a European Journal of Immunology oldalain.

Tovább... »
Egy lépéssel közelebb a mesterséges májhoz

A máj kiemelt regenerációs készsége ellenére a tudósok nem mondtak le arról, hogy egy nap mesterségesen pótolják a májszövetet.

Tovább... »
Egy apró molekula lehet hatékony fegyver a rák...

Dr. Jung-Mo Ahn, a Texas Egyetem kémikusa egy apró molekulát fejlesztett ki, amely hatékony fegyver lehet a prosztatarák elleni harcban. A Nature Communications legutóbbi számában közzétett tanulmányukban az egyetem kutatói Ahn vezetésével bemutatják a kifejlesztett molekulát és azokat a laboratóriumi kísérleteket, amelyek azt bizonyítják, hogy a molekula gátolja az...

Tovább... »

11. / 126. oldal (10/1255)

«678910111213141516 »