Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Tudományos hírek

10. / 126. oldal (10/1255)

«56789101112131415 »

Növelik az ekcéma kockázatát a gyerekeknél az...

A korai életszakaszban történő antibiotikum-használat akár 40 százalékkal is növelheti az ekcéma kialakulásának kockázatát - derül ki egy friss kutatásból, amelyet a londoni King's College munkatársai tettek közzé a British Journal of Dermatology című szakfolyóirat hasábjain. Az eredmények arra is rávilágítottak, hogy minden egyes antibiotikum-kúra további hét...

Tovább... »
Immunerősítés a súlyos sérülések kezelésére

A baleseti sebészet és a traumát követő gyógyszeradagolás kiemelt jelentőségű a súlyos sérülések - például az égések - bekövetkezte utáni napokban. A közvetlen következményeket túlélő páciensek azonban később is veszélybe kerülhetnek: elsősorban a végzetes következményekkel fenyegető vérmérgezés fenyegetheti őket. A Massachusettsi Általános Kórház (MGH)...

Tovább... »
Csökkenti az anorexia nervosával járó szorongást az...

Az amerikai Endokrinológiai Társaság San Franciscó-i éves konferenciáján bemutatott kutatás szerint az ösztrogénterápia jelentős mértékben csökkentheti az szorongásos tüneteket az anorexia nervosa nevű evészavarban szenvedő lányokban.

Tovább... »
Életmentő lehet a fiatalokon végzett...

A magas kockázati csoportba tartozó, 40 évnél fiatalabb hölgyeknél a mammográfiás szűrővizsgálat elvégzése lehetőséget ad arra, hogy az emlőrák minél koraibb stádiumban kerüljön felismerésre - olvasható a Familial Cancer oldalain.

Tovább... »
Egy génváltozat fokozza a májrák kialakulásának...

A Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársai egy gént azonosítottak, mely jelezheti azt a betegcsoportot, ahol a májrák különösen agresszív formája várható.

Tovább... »
Másképp jelennek meg a betegségtünetek a férfiakon...

A Padovai Egyetem munkatársai az elmúlt 40 évben hasonlították össze daganatos betegek, szívbetegek, és májbetegek tüneteit, és eltérést találtak a férfiak és nők között.

Tovább... »
Vérvizsgálattal előre jelezhető a COPD...

Azokban a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegekben, akiknek vére krónikus gyulladás jeleit mutatja, nagyobb valószínűséggel tapasztalják a betegség fellángolását, mint azok, akiknek vérében nincsenek ilyen jelzők.

Tovább... »
Képalkotó a bipoláris pszichiátriai betegség...

A mágneses rezonancia képalkotó használata új lehetőséget teremthet az egyik leggyakoribb pszichiátriai betegség, a mániás depresszió diagnosztikájában - olvasható a Psychological Medicine oldalain.

Tovább... »
A D-vitamin hiánya súlyosbítja a májgyulladást

Az alacsony D-vitamin szint fokozott hepatitis B-vírus (HBV) szaporodással jár együtt - állítják német kutatók, akik a Hepatology című szakfolyóiratban tették közzé eredményeiket. A D-vitamin szintjének évszakokhoz köthető tipikus változása tehát közrejátszhat a krónikus betegek állapotának alakulásában. A hatékony védőoltások ellenére a hepatitis B világszerte az...

Tovább... »
Az idősebb apák gyermekei közt több a...

Minél tovább vár egy férfi a családalapítással, gyermeke annál nagyobb eséllyel lesz Noonan-szindrómás - derül ki egy friss kutatásból, amelyet Norman Arnheim és Peter Calabrese, a Dél-Kalifornia Egyetem szakértői készítettek.

Tovább... »

10. / 126. oldal (10/1255)

«56789101112131415 »