Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Veszélyeztetik a szívritmuszavaros betegeket az olcsó gyógyszerek

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: szívritmuszavar, szívbeteg, olcsó gyógyszer
Veszélyeztetik a szívritmuszavaros betegeket az olcsó gyógyszerek

A legújabb kutatás szerint az orvosok több ezer szívritmuszavarban szenvedő beteg életét teszik kockára azzal, hogy nem írnak fel nekik aszpirinnál erősebb gyógyszert. A pitvarfibrilláció az egyik leggyakoribb szívritmuszavarnak számít, amely csak Nagy-Britanniában 1,2 millió embert érint. Ez a rendellenesség felelős az Egyesült Királyságban évente bekövetkező 150 ezer agyi érkatasztrófa 15 százalékáért.

Ennek ellenére az orvosok és betegek megkérdezésével készült felmérésből az derült ki, hogy csupán minden huszadik betegnek írják fel a legújabb gyógyszereket. Ráadásul az emberek negyven százalékát egyáltalán nem is kezelik, vagy egyszerű aszpirint kapnak a stroke szakértők figyelmeztetései ellenére. Még több beteg szed warfarint, egy vérhígító gyógyszert, amit a stroke kockázatának kitett embereknek szoktak felírni. Ez a gyógyszer használ ugyan, de nem túl népszerű a betegek körében, mert rendszeres tesztelésre van szükség az esetleges túladagolás megelőzése érdekében.


Húszból mindössze egy betegnek írnak fel újfajta vérhígító gyógyszereket, amelyek legalább ugyanilyen hatékonyak, de sokkal kevesebb mellékhatással járnak. Ezek közé tartozik olyan szerek is, amit a brit egészségpénztár, az NHS jóváhagyott. Míg azonban ezek körülbelül 2 fontba (kb. 700 Ft) kerülnek naponta, az aszpirin vagy a warfarin ugyanilyen mennyisége fillérekbe kerül.


A Bayer gyógyszergyár által készíttetett felmérésben részt vevő kétszáz családorvos fele érezte úgy, hogy nyomás nehezedik rá az olcsó gyógyszerek felírására vonatkozóan a stroke megelőzésében. Mások azt állították, hogy nem elég magabiztosak az új gyógyszerek felírásához, megint mások pedig azt mondták, inkább ragaszkodnak azokhoz a gyógyszerekhez, amelyekről a legtöbbet tudják.


A megkérdezett stroke szakértők többsége azt állította, hogy a háziorvosok nem rendelkeznek elegendő ismeretekkel a témában, és nem tudnak arról, hogy az új gyógyszerek felírásával csökkenthetnék a stroke-os esetek számát.


Az Európai Kardiológus Társaság nemrég arról számolt be, nincs meggyőző a bizonyíték arra, hogy az aszpirin valóban csökkenti a stroke kockázatát, ezért erre a célra csak a legvégső esetben javasolják az alkalmazását.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
KISS GÁBOR Háziorvostan... KISS GÁBOR Taktaharkány