Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Soha többé nem ehet a ritka emésztőszervrendszeri betegségben szenvedő nő

2013. 12. 17 00:01 forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: gyomorbetegség, étkezés

Miután a karácsonyi vacsora után hirtelen leállt a gyomorműködése, a ritka betegségben szenvedő fiatal nővel orvosai közölték, hogy soha többé nem ehet normálisan. A 28 éves Gillian Doig így számolt be a történtekről: „Éppen a karácsonyi vacsorát fogyasztottuk a szüleimmel, amikor hirtelen ki kellett rohannom a mosdóba hányni. A következő néhány napban közel harmincszor hánytam. Amikor már odáig jutottam, hogy a víz sem maradt meg bennem, a szüleim kórházba vittek."

A 2010-es karácsonyi vacsora előtt Gillian már két éve tapasztalt problémákat a gyomrával, és hasnyálmirigy-gyulladást mutattak ki nála. 2009-ben több vizsgálat elvégzése után az orvosok gastroparesist is diagnosztizáltak nála, mely állapot esetén a gyomor képtelen továbbjuttatni a táplálékot a vékonybélbe. A gastroparesis tünetei hasi puffadás, súlyos hányás és fogyás.


Gillian hét hetet töltött kórházban, mialatt az orvosok mindent megpróbáltak „felhizlalása" érdekében. Még Botox injekciót is adtak a gyomrába, de ez sem használt. A szakemberek végül úgy döntöttek, hogy egy bonyolult műtéttel egy pacemakert ültetnek be a fiatal nő gyomrába, amely elektromos jelekkel utasítja a gyomrot arra, hogy összehúzódjon és feldolgozza a táplálékot.


Nem sokkal a 2011 augusztusában elvégzett beavatkozás után azonban nyilvánvalóvá vált, hogy az operáció nem járt sikerrel. Gillian folyamatosan kínzó fájdalmat érzett, a testsúlya vészesen alacsony maradt, és hetente közel nyolcvanszor hányt. Az orvosok végül egy csövet vezettek a gyomrába, hogy így táplálják fel. Azt remélték, hogy a pacemaker működni kezd, de sajnos nem így történt.


Idén szeptemberben végül Gillian úgynevezett Hickman vonalat kapott, amely a tápanyagot közvetlenül a véráramba vezeti, teljesen kikerülve az emésztőszervrendszerét.


„Most sokkal jobban érzem magam" - nyilatkozta Gillian, „mert nem hányok állandóan. Hetente hat nap este 7-től reggel 8-ig rá kell csatlakoznom a tápláló rendszerre. Nem mehetek el szórakozni, mindig otthon kell lennem, de összességében boldogulok."


Gillian testsúlya egyelőre ugyanannyi, mint amikor bekerült a kórházba, de orvosai szerint a következő hónapokban megindul a testtömeg-növekedése.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Kocsis Judit Belgyógyászat, Klinikai... Kocsis Judit Budapest