Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Napi egy tablettával az arcot eltorzító bőrdaganatok ellen

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: tabletta, dagnat, bőrdaganat
Napi egy tablettával az arcot eltorzító bőrdaganatok ellen

Napi egy tabletta is reményt adhat az arcot és a nyakat eltorzító bőrrákban szenvedő pácienseknek. Az arcon és a nyakon található, nem műthető tumorok zsugorításában segíthet egy nemrég engedélyeztetett szer, ami megakadályozza az üzenetátvitelt a tumorok növekedéséért felelős sejtekben.

A bazálsejtes karcinóma a bőrrák leggyakoribb formája, ami Magyarországon 100 ezer lakosból 100-200-at érint. A betegséget általában túlzott UV sugárzás (például a napsütés) váltja ki, de sugárterápiával vagy műtéttel rendkívül jól kezelhető, ezért csak a legritkább esetekben halálos. A páciensek egy része azonban nem szúrja ki időben a növekvő tumorokat, nem kér orvosi segítséget, illetve vannak olyan esetek is, amikor a daganatok olyan helyen alakulnak ki, ahonnan rendkívül nehéz őket eltávolítani (például a szem közelében).


Az orvosok évente nagyjából 700 olyan pácienssel találkoznak, akiknek a tumorjai már olyan nagyok, hogy eltávolításuk maradandó torzulással járna. Sokuknál a rák más testrészekre is átterjed és a tumorok sok esetben elszigetelik és depresszióssá teszik ezeket a betegeket. Az új szer, a vismodegib a klinikai kísérletek során segített összezsugorítani a tumorokat a vizsgált páciensek közel felénél és nagyjából 9 hónap alatt teljesen megállította a daganatok progresszióját.


"Ez a szer rendkívül nagy előrelépést jelent a bazálsejtes karcinóma kezelésében és valódi reményt adhat az ebben a betegségben szenvedő betegeknek" - nyilatkozta Dr. Harpal Kumar, a Cancer Research UK vezérigazgatója.


A klinikai kutatásokban is közreműködő Dr. John Lear, a Manchesteri Központi Egyetemi Kórház bőrgyógyásza szerint az új szer teljesen új kilátásokat adhat a bazálsejtes karcinómás betegeknek.


A gyógyszert gyártó Roche szakértői szerint a mellékhatások között szerepel a hányinger, a hajhullás és az izomgörcsök kialakulása is. Magzatkárosító hatása miatt a szer nem adható terhes nőknek.