Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Mi az a perifériás artériás betegség?

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: perifériás artéria, szívbetegség

A perifériás artériás betegség (PAD) a perifériás erek szűkületét jelenti - azokét, amelyek a szíven kívül helyezkednek el. Ez a gyakori keringési probléma emberek tízmillióit érinti világszerte.

A perifériás artériás betegség okozója érelmeszesedés, amiért az erek belső falán képződő zsírlerakódás felelős - ez korlátozza a vérkeringést, illetve „keményíti" az ereket. Az érelmeszesedés a szívet és az egész testet érintheti. A perifériás betegséggel küszködők a kezdeti stádiumokban talán semmilyen tünetet nem tapasztalnak.

A leggyakoribb korai tünet a lábakban jelentkező diszkomfortérzet fizikai aktivitás esetén, beleértve a járási fájdalmat, a feszülést, az elnehezülést, a görcsöket és a gyengeséget is. Előrehaladottabb stádiumban kritikus vérkeringési zavar - amit nyugalmi helyzetben is fájdalommal jár -, valamint sebesedés léphet fel. A kezeletlen sebek akár sejtelhalást okozhatnak. A perifériás artériás betegséget gyakran nem diagnosztizálják.

Fontos, hogy amennyiben valaki a PAD tüneteit tapasztalja magán, forduljon mielőtt orvoshoz, mert a probléma növeli a szívroham és a stroke kockázatát, viszont kezelhető. A túlsúllyal küszködők, a cukorbetegek és a dohányzók még nagyobb veszélyben vannak.

A Lancet című szakfolyóiratban idén megjelent kutatás alapján a perifériás artériás betegek száma negyedével nőtt csupán tíz év alatt, elsősorban az alacsony jövedelmű országokban.