Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Inhalációs terápiával gyógyíthatóbb a tüdőrák

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: inhaláció, terápia, tüdőrák, célzottabb kezelés, kemoterápia
Inhalációs terápiával gyógyíthatóbb a tüdőrák

A tüdőrák évente körülbelül 1,5 millió ember halálát okozza világszerte - többét, mint a mell-, a bél-, a hasnyálmirigy- és a prosztatarák együttvéve. Ez részben annak tudható be, hogy a betegséget sok esetben már csak előrehaladott állapotban diagnosztizálják, amikor a kezelési lehetőségek a műtétre és az intravénás kemoterápiára szűkülnek. Az egyesült államokbeli Rutgers Egyetem kutatói olyan hatóanyag-közvetítő rendszert fejlesztettek ki, mely lehetővé teszi a kemoterápiás gyógyszerek célzottabb, inhaláción keresztüli alkalmazását. A készítmény így jobb eséllyel jut el a tüdőben burjánzó ráksejtekhez.

A Rutgers és az Oregoni Állami Egyetemen végzett állatkísérletek alapján az új módszer jelentősen csökkenti az egészséges tüdő- és egyéb sejtek károsodását, miközben javítja a tumor elleni hatást.


„Létfontosságú, hogy minél hatékonyabb és biztonságosabb módszerre bukkanjunk a tüdőrák kezelésében" - fogalmazott Tamara Minko, a Rutgers gyógyszerészeti karának professzora, illetve a New Jersey-i Rákkutató Intézet munkatársa, aki csapatával 2006 óta dolgozik a projekten, ám a „korlátozott hatékonyság és a mérgező mellékhatások jelentősen behatárolták a kutatási lehetőségeket".


Minko professzor elmondása alapján a tüdőrákra adott klasszikus kemoterápiás kezelés során a gyógyszerek felhalmozódnak a májban, a vesében és a lépben, így sokkal kevesebb jut el belőlük a tüdőig. Jelen tanulmány szerint viszont az inhalációs terápia 83 százalékos hatóanyag-célbaérést nyújt az intravénás injekció 23 százalékos eredményéhez képest. A kutatócsoport jelenleg is használt rákellenes szerek nanorészecskéit és apró gátló molekulákat alkalmazott a négyhónapos állatkísérlet idején, amelynek beszámolója a Journal of Controlled Release című szakfolyóiratban jelent meg. Az inhalációval kezelt tüdőrákos egerek daganatai gyakorlatilag eltűntek.


A következő lépésben klinikai teszteket végeznek majd az emberi szervezetre gyakorolt hatás mérésére. Minko professzor szerint az inhalációs hatóanyag-bevitel olyan egyszerű is lehet a hétköznapokban, mint az asztmások pumpás aeroszolja.