Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Immunerősítés a súlyos sérülések kezelésére

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: immunerősítés, égési sérülések, traumák

A baleseti sebészet és a traumát követő gyógyszeradagolás kiemelt jelentőségű a súlyos sérülések - például az égések - bekövetkezte utáni napokban. A közvetlen következményeket túlélő páciensek azonban később is veszélybe kerülhetnek: elsősorban a végzetes következményekkel fenyegető vérmérgezés fenyegetheti őket. A Massachusettsi Általános Kórház (MGH) munkatársai olyan eszközt fejlesztettek ki, mely a kulcsfontosságú immunsejtek mozgásának mérésével előre jelzi a szövődmények kialakulásának veszélyét.

„Az intenzív osztályon elhalálozó égési sérültek harmadánál fertőzés miatt következik be a tragédia" - mondta a szerzőként közreműködő Daniel Irimia professzor. „A sérülést követő első napokban a neutrofil fehérvérsejtek elveszítik azon képességüket, hogy a seb területére tudjanak mozogni. Égési sérült állatoknál úgy találtuk, hogy a vérmérgezés miatti halál elkerülhető a neutrofilok mozgási képességének helyreállításával" - tette hozzá a szakértő.


A legnagyobb számban jelen lévő fehérvérsejtek a velünkszületett immunrendszer részei, és a test első védelmi vonalát jelentik a fertőzésekkel szemben. Normális esetben kémiai jelek vonzzák őket a sérült vagy veszélyben lévő területre. Most azonban kiderült, hogy a kémiai jelek továbbításának folyamatában nemcsak, hogy zavar áll be a súlyosan égett pácienseknél, de a rosszul vezérelt neutrofilok akár meg is támadhatják az egészséges szöveteket, ezáltal szervműködési problémát előidézve.


Jelen tanulmány elkészítéséhez a szakértők megmérték az immunsejtek mozgásának irány- és sebességváltozását az égési sérülés bekövetkezte után. Azt is vizsgálták továbbá, hogy az újonnan felfedezett, rezolvinnak hívott molekulák - amelyek normális esetben véget vetnek a gyulladásos folyamatnak a fertőzés tisztulása után - képesek-e az egészséges neutrofil-mozgás helyreállítására.


Bebizonyosodott, hogy a D2 rezolvin lényegesen javította a neutrofilok mozgási képességét laboratóriumi körülmények között végzett állatkísérletek során. Az égés után 9 nappal bakteriális méreganyaggal beoltott patkányok közül az összes olyan példány életben maradt, amelyet rezolvinnal előkezeltek, míg az összes többi elpusztult.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Katona Julianna Belgyógyászat, Klinikai... Katona Julianna Szentes