Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Immunerősítés a súlyos sérülések kezelésére

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: immunerősítés, égési sérülések, traumák

A baleseti sebészet és a traumát követő gyógyszeradagolás kiemelt jelentőségű a súlyos sérülések - például az égések - bekövetkezte utáni napokban. A közvetlen következményeket túlélő páciensek azonban később is veszélybe kerülhetnek: elsősorban a végzetes következményekkel fenyegető vérmérgezés fenyegetheti őket. A Massachusettsi Általános Kórház (MGH) munkatársai olyan eszközt fejlesztettek ki, mely a kulcsfontosságú immunsejtek mozgásának mérésével előre jelzi a szövődmények kialakulásának veszélyét.

„Az intenzív osztályon elhalálozó égési sérültek harmadánál fertőzés miatt következik be a tragédia" - mondta a szerzőként közreműködő Daniel Irimia professzor. „A sérülést követő első napokban a neutrofil fehérvérsejtek elveszítik azon képességüket, hogy a seb területére tudjanak mozogni. Égési sérült állatoknál úgy találtuk, hogy a vérmérgezés miatti halál elkerülhető a neutrofilok mozgási képességének helyreállításával" - tette hozzá a szakértő.


A legnagyobb számban jelen lévő fehérvérsejtek a velünkszületett immunrendszer részei, és a test első védelmi vonalát jelentik a fertőzésekkel szemben. Normális esetben kémiai jelek vonzzák őket a sérült vagy veszélyben lévő területre. Most azonban kiderült, hogy a kémiai jelek továbbításának folyamatában nemcsak, hogy zavar áll be a súlyosan égett pácienseknél, de a rosszul vezérelt neutrofilok akár meg is támadhatják az egészséges szöveteket, ezáltal szervműködési problémát előidézve.


Jelen tanulmány elkészítéséhez a szakértők megmérték az immunsejtek mozgásának irány- és sebességváltozását az égési sérülés bekövetkezte után. Azt is vizsgálták továbbá, hogy az újonnan felfedezett, rezolvinnak hívott molekulák - amelyek normális esetben véget vetnek a gyulladásos folyamatnak a fertőzés tisztulása után - képesek-e az egészséges neutrofil-mozgás helyreállítására.


Bebizonyosodott, hogy a D2 rezolvin lényegesen javította a neutrofilok mozgási képességét laboratóriumi körülmények között végzett állatkísérletek során. Az égés után 9 nappal bakteriális méreganyaggal beoltott patkányok közül az összes olyan példány életben maradt, amelyet rezolvinnal előkezeltek, míg az összes többi elpusztult.