Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Idegi műtéttel is csökkenthető a magas vérnyomás

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: műtét, vérnyomáscsökkentés, magas vérnyomás
Idegi műtéttel is csökkenthető a magas vérnyomás


A legfrissebb kutatási eredmények szerint a nyakban található és a véroxigén-szintet megfigyelés alatt tartó karotisztesthez csatlakozó idegek elvágásával gyorsan és hosszú távon lehet csökkenteni a vérnyomást. A gyógyszeresen nem kezelt, magas vérnyomással küzdő betegeknek az orvosok általában a vese denervációt ajánlják, aminek során az agyat a vesével összekötő idegeket egy műtéti eljárás során kiiktatják, de ennek a módszernek hatékonysága még jelenleg is vita tárgyát képezi. Az új, karotisztest denerváció néven ismert eljárás remek alternatívája lehet a vese denervációnak, de azokon a pácienseken is el lehet végezni, akik már átestek ezen a műtéten.

A karotisztest a vér oxigénszintjét tartja állandó megfigyelés alatt, és képes ehhez mérten csökkenteni vagy növelni a vérnyomást. Az új eljárás során az orvosok egyes, a karotisztestet az aggyal összekötő idegeket kiiktatnak és így csökkentik a vérnyomást.


Egy patkányokon végzett kísérlet során a Bristol Egyetem tudósainak sikerült kimutatniuk, hogy a módszer csökkenti az idegrendszeri aktivitást és ez által "hatékony antihipertenziós kezelést nyújt". A Nature Communications című tudományos szaklapban publikált vizsgálati adatok szerint az eredmények a magas vérnyomásban szenvedő emberekre is vonatkoztathatók.


"Ez egy rendkívül újszerű és izgalmas megoldása egy komoly egészségügyi problémának - nyilatkozta Dr. Tim Chico, a Sheffield Tankórház tiszteletbeli kardiológus-konzultánsa - A jelenlegi kezeléseknek számos hátulütője lehet: senki se szeret például egyszerre többféle gyógyszer is szedni, az orvosok pedig gyakran el se magyarázzák, hogy pontosan milyen mértékű és irányú javulást várhatnak a páciensek a gyógyszeres terápiától."


"A mostani kutatási eredmények is bizonyítják, hogy a magas vérnyomás a szimpatikus idegrendszer túlműködésének következtében jön létre, ami gyakran genetikai eredetű - nyilatkozta Tony Heagerty professzor, a Manchester Egyetem Kardiológiai Tudományok Intézetének munkatársa - Ha a mostani kísérleti adatokat emberekre is lehetne alkalmazni, úgy közvetlen az idegrendszerre hatva csökkenthetnénk a magas vérnyomást, ez pedig hatalmas előrelépést jelentene."

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Péter Róbert Fül-orr-gégegyógyászat... Péter Róbert Budapest