Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Hatékony kezelés lehet a kompressziós harisnya a lábszárfekély ellen

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: harisnya, lábszárfekély

Egy új brit kutatás szerint a kompressziós harisnya ugyanolyan hatékony kezelés lehet a vénás eredetű lábszárfekélyre, mint a hagyományos négyrétegű kötés.

A The Lancet szakfolyóiratban megjelent kutatás kimutatta, hogy a kompressziós harisnyával kezelt betegek ritkábban tapasztalták a fekély kiújulását, és ritkábban kellett egészségügyi szakemberhez fordulniuk, ami költséghatékonyabbá is tette a terápiát.


A vénás eredetű lábszárfekély, ami a definíció szerint a térd alatt, a lábszáron vagy a lábfejen kialakuló bőrvesztést jelenti, melynek gyógyulása hat hétnél hosszabb időt vesz igénybe, az idősebb felnőttekben, 65 éven felüliekben a leggyakoribb. A hat hét pedig meglehetősen optimista becslés, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy az ilyen típusú fekélyek átlagos gyógyulási ideje 9 hónap, és a betegek 66 százaléka 5 évnél is hosszabb fekélyesedési időről számol be.


A lábszárfekélyeket jellemzően többrétegű kompressziós kötszerrel kezelik. Ezek azonban Dr. Jo Dumville, a Manchesteri Egyetem ápolónői és szülésznői karának kutatója szerint jelentős hátrányokkal járhatnak. A kompressziós kötszerek nagyok, nem esztétikusak, és gátolhatják a hagyományos cipők viselését. Ezen kívül az áruk is magas lehet, és cserélésük gyakrabban igényel ápolónői segítséget.


A Venous leg Ulcer Study IV (IV. Vénás eredetű lábszárfekély tanulmányhoz) 454 beteget kértek fel. A kísérlet alanyait véletlenszerűen kompressziós harisnyás, illetve hagyományos kötszeres kezelésre osztották be. Az eredmények azt mutatták, hogy mindkét módszerrel hasonló volt az átlagos gyógyulási idő: a harisnya esetében 99 nap, a kötszer esetében pedig 98 nap.