Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Fluoreszkáló festék segítheti a sebészeket a veseműtétek során

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: veseműtét, vesebeteg

Zöld fluoreszcens festék, robotikus kar és 3 dimenziós képalkotás segítheti a sebészeket a vesedaganat pontos lokalizálásban.

A veserák előfordulása az utóbbi két évtizedben 68 százalékkal növekedett. Az Egyesült Királyságban évente 7400 új esetet diagnosztizálnak, Magyarországon ez a szám 800 körüli. Korábban a sebészek az egész érintett vesét eltávolították, azonban a technológia fejlődése lehetővé tette a vesemegtartó műtéteket, amikor a daganatot célzottan vágják ki. Az ép vese megtartása hozzájárul a kiválasztó funkció megmaradásához, azonban néha a sebészek számára nagy nehézséget a jelent a daganat pontos helyének szabad szemmel történő megítélése.


Chris Anderson professzor és a Szent György Kórház (Dél-London) munkatársai egy új eljárást alkalmaztak, mely a nagyobb hatásfokhoz járulhat hozzá. A rákos területet fluoreszkáló festékkel festik meg, majd a megjelölt szövetet robotkar és nagyfelbontású képalkotó segítségével távolítják el. Az alkalmazott da Vinci robot lehetővé teszi, hogy a sebész minél kisebb behatoláson keresztül végezze el a műtétet, ami a beteg terhelését csökkenti. Ugyanakkor az alkalmazott kamera fluoreszcens fényforrással is fel van szerelve, ami gerjeszti az érintett régióban felhalmozódott festéket.


A vese műtétes festési technikáját az Egyesült Államokban tökéletesítették, ahol már széles körben alkalmazzák a módszert.