Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A vérrög okozta vakság injekcióval gyógyítható

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: vérrög, vakság, injekció
A vérrög okozta vakság injekcióval gyógyítható

Az emberek többsége mindennél többre becsüli a szeme világát, ennek ellenére évente ezreket sújtanak súlyos szembetegségek minden korosztályban. A brit NHS azonban most hagyott jóvá egy újfajta kezelést, amellyel gyógyítható a retinavéna okklúzió által okozott duzzanat, mely során a szem vérerei elzáródnak. A gyógyszert egyetlen injekcióval adják be közvetlenül a szembe a mindössze hét perces beavatkozás során. „Ez óriási áttörést jelent" - nyilatkozta Peter Cackett, az edinburgh-i Princess Alexandra Eye Pavilion kutatója. „A jelenlegi kezelések nem minden beteg számára megfelelőek, vagy mellékhatásokkal járnak. Ez a gyógyszer azonban teljesen másképp hat. Segítségével most már könnyen helyreállíthatjuk az elveszett látást, és megelőzhetjük a visszafordíthatatlan látásvesztést."

Az Egyesült Királyságban körülbelül 17 ezer embernél diagnosztizálnak retinavéna okklúziót évente. A rendellenesség esetén a retina egyik vénájában vérrög képződik, ami a retina középpontja, a színek és apró részletek látásáért felelő sárgafolt duzzanatát okozza. Kezelés nélkül ez a duzzanat akár vakságot is okozhat.


„A vérrög elzárja a véreret a szemben" - magyarázta Cackett. „Mögötte megnő a nyomás, ami kinyomja a vért és szérumot a vérerekből, és lecsökken a retinába érkező friss, oxigéndús vér mennyisége. Ennek következtében a retina sejtjei az úgynevezett vaszkuláris endoteliális növekedési faktor (VEGF) fokozott felszabadításába kezdenek, ami új vérerek kialakulását eredményezi. A VEGF azonban azzal a kedvezőtlen mellékhatással jár, hogy folyadékkal tölti meg a retinát. A VEGF hatására a vérerek kitágulnak, és vér és szérum szivárog a sárgafoltba. A sárgafolt megduzzad, ami homályos vagy torzult látáshoz vezet. Ha ez az ödéma hosszú ideig jelen van, károsítja a retina sejtjeit, és visszafordíthatatlan látásvesztést okozhat."


Az újonnan jóváhagyott ranibizumab hatóanyagú gyógyszer a VEGF hatásainak gátlása révén fejti ki a hatását. Az egyetlen injekcióval befecskendezett gyógyszer megállítja a vérerek tágulását és az új vérerek kialakulását, ami lehetővé teszi, hogy a szem meggyógyuljon, a vér és a szérum szivárgása pedig leálljon. A felgyűlt folyadék így természetes úton felszívódhat, és a duzzanat lelohad.