Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Elkészült a lábgombatérkép

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: lábgomba, atlétaláb, gombatérkép
Elkészült a lábgombatérkép

Akinek volt már a köznyelvben atlétalábként is ismert gombás megbetegedése, tudja: a lábon vannak bizonyos részek, amelyeket ezek a kórokozók „szeretnek". A tudósok most készítették el az első „gombatérképet", amelyből kiderül mely fajták hol telepednek meg. A Nature című szakfolyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmányhoz 10 egészséges önként jelentkező bőréről vettek mintát. Az eredmények minden eddiginél szélesebb körű, mélyebb ismeretekkel szolgálnak az emberi test gombaflórájával kapcsolatban - fogalmazott Dr. David Relman, a Stanford Egyetem Orvosi Karának professzora, aki nem vett részt az értekezés elkészítésében.

Kiderült, hogy a legváltozatosabb gombatelepek a sarok környékén, a lábujjak mellett, valamint a lábujjak között találhatóak. Ez nem meglepő annak fényében, hogy ezeken a helyeken jelentkezik a legtöbb gombás fertőzés - mondta a kutatóként közreműködő Julie Segre, az Egyesült Államok Nemzeti Humán Genomkutató Intézetének munkatársa.


A körömgomba és az atlétaláb mellett számos másféle gombás fertőzés is létezik, amelyek a test bármely részét, akár a fejbőrt is érinthetik.


Egyelőre nem tisztázott, hogy a lábak miért számítanak kiemelten veszélyeztetett területnek, de Segre szerint a hőmérséklet és a környezeti hatásoknak való kitettség is szerepet játszhat ebben. „A lábak helyzete azért különleges, mert a kezeken kívül azok érintkeznek a legtöbbet a külvilággal, más esetekben pedig zokniba és cipőbe vannak bújtatva, ahol a páratartalom kedvez a gombáknak" - magyarázta a kutató, aki szerint érdekes volna egy összehasonlító vizsgálat, amelyben összevetik a mezítláb és a vastag cipőben járók lábainak flóráját.


A gombatelepek változatosságára nincs magyarázat, mivel egy rendkívül sok fajtát felvonultató résztvevőnek hét hónappal a teszt előtt gombás fertőzése volt, melynek révén kéthónapos gombaölő kezelésben részesült. „Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy a kevésbé változatos flóra növeli a fertőzésveszélyt, legalábbis a baktériumok esetében biztosan" - tette hozzá Segre.