Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

COPD-gyógyszer növelheti a szívbetegség kockázatot

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: COPD, gyógyszer, szívbetegség
COPD-gyógyszer növelheti a szívbetegség kockázatot

A krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegek által világszerte alkalmazott inhalációs gyógyszerek növelhetik a szív- és érrendszeri kockázatot az idősebb pácienseknél - derül ki egy friss kanadai tanulmányból. Az eredmény elsősorban a 65 év feletti betegekre vonatkozik, akik hosszú hatású hörgőtágítót - antikolinerg vagy béta-agonista hatóanyagút - alkalmaznak. Mindkét típusú készítmény a közepes vagy súlyos COPD nyomán fellépő légszomjat enyhíti, valamint javítja a tüdőfunkciót.

„Rossz hír, hogy a hosszú hatású hörgőtágítók enyhe vagy közepes mértékben növelhetik a szív- és érrendszeri problémák előfordulásának veszélyét. Jó hír viszont, hogy tényleg segítenek a COPD kezelésében" - összegezte a vizsgálatot vezető Dr. Andrea Gershon, a torontói Sunnybrook Egészségtudományi Központ szakértője. Dr. Gershon hozzátette, hogy nem ajánlaná a betegeknek ezeket a készítményeket, ha nem gondolná, hogy az előnyök felülmúlják a hátrányokat. „Márpedig így van. Ám ezzel együtt tény, hogy a terápiára vonatkozó döntést egyénre szabottan kell meghozni, s kötelességünk figyelmeztetni a betegeket a kockázatra" - mondta. A tanulmány a JAMA Internal Medicine című szakfolyóirat online kiadásában jelent meg.


Az Amerikai Egyesült Államok 35 év feletti lakosainak több mint egynegyede él COPD-vel. Ez a betegség a krónikus kórképek miatti kórházi kezelések leggyakoribb oka, s a harmadik leggyakoribb halálok is egyben. Sok esetben tüdőtágulattal és visszatérő hörghuruttal jár. Jelen tanulmány nem a hosszú hatású hörgőtágítók hatékonyságát kérdőjelezi meg. Bár ezek a készítmények nem lassítják a COPD előrehaladását, segítséget nyújtanak a tünetek kezelésében és az életminőség javításában. A krónikus obstruktív tüdőbetegség jelenleg gyógyíthatatlan.


A kanadai kutatócsoport 191 000 hatvanhat év fölötti ontariói lakos egészségügyi adatait elemezte, akik 2003 és 2009 között hosszú hatású hörgőtágítót alkalmaztak. A vizsgált időszakban a páciensek 28 százalékánál következett be szív- és érrendszeri „esemény", amelynek nyomán sürgősségi ellátásra vagy kórházi kezelésre szorultak. Mindkét típusú készítmény használatával magasabb szívroham és szívelégtelenség-kockázat járt, ám egyiküket sem lehetett szívritmuszavarhoz vagy stroke-hoz kötni. Az eredmény alapján tehát figyelemmel kell kísérni a hosszú hatású hörgőtágítót alkalmazók szív- és érrendszeri állapotát.