Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Genetikai teszt a rákkezelés hatékonyságáért

2010. 03. 02 13:00 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: genetika, teszt, rák, rákkezelés

Hatra sikerült leszűkítenie egy nemzetközi kutatócsoportnak azoknak a géneknek a számát, amelyek hatással vannak arra, hogy a mellrákos pácienseknél működik-e egy kemoterápiás szer.

A The Lancet Oncology című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerzői igazolták, hogy a paclitaxel nevű szer hatékonysága megjósolható ezeknek a géneknek a tesztelésével.

A kutatók 829 "gyanúba fogott" gént vizsgáltak meg egyenként, hogy megállapítsák, melyek hiánya vagy hibája akadályozhatja meg a szer működését. Laboratóriumi kísérletekben egyenként távolították el a géneket a rákos sejtekből, hogy lássák ennek következményét. Végül hat gén maradt, amely hiánya vagy működésképtelensége miatt a paclitaxel nem pusztította el a mellrákos sejteket.

Becslések szerint az emlőtumoros nők 15 százalékának írnak elő jelenleg paclitaxel kezelést. Mintegy felük elhagyható lenne, ha előre tudnák az orvosok, hogy a szer nem lesz hatékony az adott páciensnél. Az ehhez hasonló technikák a későbbiekben lehetővé tehetik a gyógyszerek személyre szabását még a kezelés megkezdése előtt.