Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A kettős karátültetésen átesett férfi megvakarta a fejét

2009. 07. 23 08:55 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
A kettős karátültetésen átesett Karl MERK - fotó: mti
Karl Merk szerdán az egész ország nyilvánossága előtt megvakarta a fejét. Ez pedig azért rendkívüli szenzáció, mert mindezt a világon először kettős karátültetésen átesett német férfi tette.
Előtte azzal csigázta fel az érdeklődést, hogy az asztal mellett ülve még izmosnak is tűnő karjaira támaszkodott, majd két kezének ujjait mozgatta.

A München melletti Memmingenben tartott sajtótájékoztatót abból az alkalomból rendezték, hogy egy negyven főből álló orvoscsoport kereken egy évvel ezelőtt hajtotta végre a világ első kettős karátültetését. A rendkívül komplikált műtét pontosan 15 órán keresztül tartott, és a páciens ezúttal másodszor lépett a nyilvánosság elé.

A kettős karátültetésen átesett Karl MERK - fotó: mti

A most 55 éves allga:ui földművesnek egy kukoricaszecskázó gép 2002-ben vágta le váll alatt mindkét karját. A protézist nem tudta megszokni, ezért az orvosok 2008-ban szánták rá magukat az úttörő műtétre. Az azt megelőző időszak legizgalmasabb fejezete a megfelelő donor megtalálása volt. Ez tavaly júliusban sikerült, az elhunyt életkorban, bőrszínben és vércsoportjában megfelelt az operációhoz szükséges feltételeknek, s hozzátartozói beleegyeztek a karátültetésbe. Problémát jelentett ugyanakkor, hogy a donor jóval magasabb volt, mint a befogadó, ezért az orvosoknak megfelelő hosszúságúra kellett vágniuk a csontokat. Merk egyébként szerdán a televízió nyilvánossága előtt mondott köszönetet a donor családjának.

A kettős karátültetésen átesett Karl MERK - fotó: mti

A korábbi földműves a sajtótájékoztatót azzal kezdte, hogy leírhatatlan érzés hét év után ismét karokkal rendelkezni. És leírhatatlannak nevezte azt is, hogy karjaival ismét érez.

A "jubileumi" sajtóértekezleten megjelentek a történelmi operációt végrehajtó orvosok is, élükön Christoph Höhnke professzorral, aki a 40 fős team vezetője volt, s ma is az utókezelést, illetve a rehabilitációt irányítja. Elmondta, hogy elégedett az eddig elért haladással, sőt az minden előzetes várakozást felülmúlt. A professzor szavai szerint a csontok mellett rendben folyik az izmok, az idegek, illetve a szövetek regenerációja is.

Karl Merk már tavaly év végén elhagyhatta a kórházat, ahol azonban még mindig mindennapos látogató. A rehabilitáció ugyanis minden egyes nap öt-hat órát vesz igénybe, sőt otthon is folytatódik.

Az orvosok elmondták, hogy változatlanul fennáll - de egyre kisebb - az úgynevezett kilökődés veszélye, azaz annak kockázata, hogy a befogadó szervezet kivetheti magából az átültetett bőrt, illetve csontvelőt. Merk egyébként az elmúlt egy évben három kisebb kilökődési krízisen és egy súlyos tüdőgyulladáson esett át, de mindenen hatalmas akaraterővel túljutott. A sajtóértekezleten pedig kifejezetten jó fizikai és pszichikai állapotban jelent meg, és megerősítette, hogy otthon már ő kapcsolja be a tévét és ő is kapcsolja fel a villanyt.

Az orvosok utaltak arra, hogy a "bámulatos" előrehaladás ellenére Karl Merknek élete végéig különleges immunszupresszív gyógyszereket kell szednie. Elmondták azt is, hogy a rehabilitáció még legkevesebb két évig folytatódik. Akkor dől el véglegesen, hogy páciensük milyen mértékben tudja majd használni "új" karjait. És talán az is, hogy a korábban szenvedélyes motorosnak számító Merk még egyszer motorra pattanhat-e. Mindenesetre a sajtóértekezleten elmondta: arról álmodik, hogy egyszer majd ismét körbe motorozhatja allgaui otthonát.

Leírhatatlan érzés hét év után ismét karokkal rendelkezni - fotó: mti

Az orvostudomány már hosszabb ideje képes a karral kapcsolatos "plasztikai" műtétekre, s ezek keretében ujjak, kezek és alsókarok átültetésére. Teljes karátültetésre - s ráadásul egyszerre mindkettőre - azonban a müncheni operációig még soha nem került sor.