Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A gyerekkori sugárterápia növeli a mellrák kockázatát

2009. 07. 22 07:18 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Egy amerikai tanulmány eredményei azt mutatják, hogy azoknál a nőknél, akik gyerekkorukban sugárterápián estek át, hosszú távon nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata, függetlenül attól, hány évesen alkalmazták náluk a kezelést.
A Journal of Clinical Oncology című szakfolyóirat hétfőn megjelent számában közölték 120 nőt érintő tanulmányukat a marylandi Bethesdában működő Nemzeti Rákintézet munkatársai. A vizsgálatban részt vevők mindegyike 21 éves kora előtt, 1970 és 1986 között sugárkezelést kapott rákbetegsége miatt, és túlélése legalább öt év volt.

A sugárterápia gyakori és nagyon hatékony kezelés egyes ráktípusoknál, például a Hodgkin limfómánál, amely a nyirokrendszer rosszindulatú daganata. Minden tanulmányozott esetet a kutatók négy további nő esetével vetettek össze, akiknél ugyanabban az életkorban jelentkezett a mellrák.

Kiderült, hogy az elsődleges rák ellen alkalmazott kemoterápia nem növelte egy második daganat kockázatát. Ugyanakkor minél több sugárzást kapott egy nő gyerekként, annál nagyobb volt a kockázata egy későbbi, újabb tumorra - állapította meg Peter D. Inskip kutatócsoportjával.