Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A hormonterápia növeli a szívbetegség kockázatát

2009. 09. 25 12:00 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: hormon, szív, prosztata

A prosztatarák egyik bevett kezelési módja, a hormonterápia növelheti a betegeknél a szívproblémák kockázatát, jelentették be kutatók kedden a Berlinben zajló európai onkológiai találkozón.

A szakértők szerint a megállapítás arra készteti az orvosokat, hogy kétszer is meggondolják, mielőtt elrendelik a standard hormonterápiát a prosztatarákos betegeknek, különösen azoknak, akiknél fennáll a szívproblémák kockázata.

Van Hemelrijck, a londoni King\'s College munkatársa kollégáival több mint 30 ezer prosztatarákos férfit vizsgált Svédországban, akik 1997 és 2006 között mintegy három évig hormonterápiát kaptak. A tanulmányba bevont pácienseknél előforduló szívproblémák arányát összehasonlították a svéd népesség körében feljegyzett aránnyal.

A prosztatarákos betegeknél 28 százalékkal nagyobb volt a végzetes szívroham és 21 százalékkal nagyobb a halállal végződő egyéb szívproblémák aránya. A kockázat abszolút értéke azonban még így is alacsony: a szakemberek becslése szerint ezer prosztatarákos betegnél a hormonterápia évente összesen tízzel több esetben okoz problémát, például mellkasi fájdalmat vagy szívrohamot.

A kutatók feltételezik, hogy a megfigyelés hátterében az áll, hogy a hormonterápia felborítja a szívet némiképp védő tesztoszteron férfihormon egyensúlyát a szervezetben.

Világszerte több mint 670 ezer férfit diagnosztizálnak évente prosztatarákkal, a férfiaknál a tüdőrák után a leggyakrabban előforduló ráktípussal.