Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Tüdőgyulladás elleni vakcinával megelőzhető az influenza miatti halál

2009. 11. 03 11:00 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: pneumokokkusz, streptococcus, tüdőgyulladás, vakcina, influenza

A Pfizer gyógyszergyártó növelt védőhatású, pneumokokkuszos betegségek elleni vakcinája igen hatékony lehet a pandémiás influenza miatti halálozások megelőzésére - közölték a cég munkatársai, valamint független kutatók a hét végén.

Becsléseik szerint egy komoly járványkitörésnél a Prevnar 13 jelű javított vakcina a mostanihoz képest további 388 ezer pneumokokkuszos esetet, valamint 6,2 milliárd dolláros egészségügyi kiadást előzhetne meg.

Azokban az országokban, ahol jelenleg egyáltalán nincs immunizálás a pneumokokkusz-fertőzések ellen, még nagyobb lehetne az egészségügyi megtakarítás, akár a 18 milliárd dollárt is elérheti - hangzott el a fertőző betegségek amerikai társaságának philadelphiai találkozóján.

A Prevnar 13 jelű vakcina a Streptococcus pneumoniae baktérium 13 típusa ellen nyújt védettséget, amelyek a fülgyulladástól kezdve a tüdőgyulladáson át az agyhártyagyulladásig terjednek.

Keith Klugman, az atlantai Emory Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik résztvevője elmondta, hogy a tüdőgyulladás minden influenzajárvány idején az egyik fő halálok, és egyre több bizonyíték van a pneumokokkusz-fertőzés és az influenza egymást erősítő hatására.