Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Tüdőgyulladás

Nyomtatás
név Tüdőgyulladás
latin név Pneumonia
csoport Légzőszervi betegségek
szakterület Infektológia, Tüdőgyógyászat
ttudogyulladas_fokep_jpg_2010050317093690603

leírás

Betegség tünetei

Típusos akut bakteriális tüdőgyulladás: hirtelen fellépő hidegrázás, magas láz, köhögés, köpetürítés, rossz közérzet, gyengeség, étvágytalanság, émelygés, fejfájás, levertség. Amennyiben a gyulladás érinti a mellhártyát is, akkor mély belégzésre és köhögésre fokozódó, szúró jellegű mellkasi fájdalom is jelentkezhet.

Idős, gyengébb állapotú betegeknél gyakran nem figyelhetők meg a fenti klasszikus tünetek, sokszor mentális hanyatlás, zavartság, rossz közérzet, gyengeség, étvágytalanság hívja fel a figyelmet a tüdőgyulladásra.

Atípusos tüdőgyulladás tünetei is eltérnek a klasszikustól, ilyenkor főként a torokfájás, fejfájás, izomfájdalom, fényérzékenység, hőemelkedés, vagy nem túl magas láz, rekedtség, száraz köhögés dominál.


Betegség leírása

Tüdőgyulladásnak nevezzük a tüdő állományának akut, fertőzéses gyulladását. Leggyakrabban baktériumok okozzák, de emellett vírusok, gombák és paraziták is szerepet játszhatnak. A kórokozók általában inhaláció (belégzés) útján jutnak be az alsó légutakba (cseppfertőzés), de ráterjedhet a tüdőre a környezet gyulladásos folyamata (mellhártya, hasi gyulladás), illetve létrejöhet a fertőzött orr-garatváladék aspirációja vagy vérben levő baktériumok tüdőben való megtelepedése miatt is.

A tüdőgyulladások típusos illetve atípusos csoportba osztása a kórokozótól függ. Típusos tüdőgyulladást okozó leggyakoribb baktériumok: Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae.

Atípusos tüdőgyulladás leggyakoribb kórokozói: Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Legionella pneumophila, vírusok

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek