Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Tüdőembólia

Nyomtatás
név Tüdőembólia
latin név Tüdőembólia
csoport Légzőszervi betegségek
szakterület Kardiológia, Belgyógyászat, Tüdőgyógyászat
tudoembolia_fokep_jpg_2010050316323866863

leírás

Betegség tünetei

Mellkasi fájdalom, fulladás, halálfélelem, köhögés, véres köpetürítés, izzadás, verejtékes bőr.


Betegség leírása

Tüdőembóliának nevezzük azt, ha a tüdőben található egy vagy több tüdőartériát, vagy annak ágait részlegesen vagy teljesen elzárja egy embolus. Az embólus leggyakrabban vérrög (thrombus), de nagyon ritkán lehet zsírembólus (csontok törése vagy ortopédiai műtétek kapcsán zsír jut az erekbe), magzatvíz embólus, légembólia vagy septicus embolisatio is.

A lábszárak mély vénáinak vagy a kismedencében található vénás fonatok thrombosisa esetén ezekből leszakadhatnak vérrögök, melyek a keringéssel a tüdőerekbe jutnak, és elakadnak, ezáltal elzáródás okoznak. A klinikai tünetek attól függenek, hogy milyen nagyságú, és hány eret zárnak el. Hiszen azon a tüdőterületen, ahol az erek elzáródtak, hiába jut be levegő a tüdőbe, nem tud az oxigén a vérbe jutni, hiszen azon a területen nincs véráramlás (mert az erek elzáródtak).

Vérrög képződésére 3 tényező hajlamosíthat:
1. A vénás keringés lassulása miatt a vérben található alvadási faktorok és a vérlemezkék könnyebben aktiválódnak. Például tartós ágyban fekvés, vagy a vénás keringés nehezítettsége esetén jelentkezik.
2. Fokozott véralvadékonyság: daganatok, májbetegség, vesebetegség, fogamzásgátló gyógyszerek használatakor játszhat szerepet ez a tényező. Lehet veleszületett formája is, amikor csökkenten képződnek a szervezetben az alvadási faktorokat gátló faktorok.
3. Érfal károsodása vérrögképződést indíthat el, ez figyelhető meg például bizonyos fertőzések, magas vérnyomás, dohányzás esetén.

.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek