Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Trichomonas hüvelygyulladás

Nyomtatás
név Trichomonas hüvelygyulladás
latin név Trichomonas vaginitis
csoport Bőr és nemi betegségek
szakterület Urológia, Szülészet-nőgyógyászat, Bőrgyógyászat
trichomonas_huvelygyulladas_fokep_jpg_2010032911383850847

leírás

Betegség leírása:

A Trichomonas hüvelygyulladás a Trichomonas vaginalis nevű kórokozó által okozott húgy-ivarszerveket megbetegítő, szexuális úton terjedő fertőzés. A fertőzés forrása a kórokozóval fertőzött egyén. A kórokozó a nemi váladékokban vagy nedves környezetben 3-4 óráig marad fertőzőképes. A Trichomonas vaginalis elsősorban nemi érintkezés útján terjed, de uszoda- vagy fürdővíz közvetítésével vagy közösen használt törülköző, mosdókesztyű által is átvihető. Terjesztői elsősorban olyan egyének, akik tünetszegények vagy tünetmentesek. Nőknél a fertőzés gyakoribb, de férfiak is megbetegedhetnek.


A klinikai tünetek a fertőződést követően három-öt nappal jelentkezhetnek. A fertőzött nők kb. 50%-ánál tünetek nincsenek vagy nagyon enyhék. Ha mégis tünetet okoz, akkor az lehet enyhe folyás a hüvelyből, de megnyilvánulhat bőséges sárgászöldes, habos, bűzös folyás formájában is. A váladékozást egyéb tünetek is kísérhetik: gyakori vizelési inger, fájdalom érzése közösüléskor, szeméremtáji viszketés, alhasi fájdalom. A tünetek menstruáció és terhesség alatt rosszabbodhatnak. Kezelés nélkül a fertőződés kiújulhat. A kórokozó károsítja a méhnyakban lévő nyákcsapot, amelynek az a szerepe, hogy védelmet nyújtson a kórokozókkal szemben. Ennek sérülése révén a belső nemi szervek fogékonyabbá válnak egyéb fertőzésekkel szemben.


A betegség férfiakon ritkábban jelentkezik. Enyhe, áttetsző váladékozás jelentkezhet a húgycsőből, amelyhez húgyhólyaggyulladás társulhat gyakori vizeléssel, csípő érzéssel. Ha a fertőzés idültté válik, a legjellemzőbb tünet a prosztata gyulladása.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek