Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Népvándorlás az ókorban

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: népvándorlás, Föld, bolygó, ókor
Népvándorlás az ókorban

A legújabb genetikai kutatás eredményei szerint körülbelül négyezer évvel ezelőtt tömeges kivándorlás indult meg Indiából Ausztráliába. Korábban úgy vélték, hogy a kontinens az első emberek 40 ezer évvel ezelőtti betelepülése és az első európai gyarmatosítók 19. századi érkezése között szinte teljesen elszigetelődött. Az ausztrál őslakosok DNS-ének vizsgálata azonban azt mutatja, hogy ez idő alatt lezajlott egy népvándorlás Indiából.

A kutatók úgy vélik, hogy az indiai bevándorlók telepíthették be a dingót is Ausztráliába. A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent tanulmányukban azt írják, hogy a kövületek tanúsága szerint a vadkutyák is körülbelül ebben az időszakban jelentek meg Ausztráliában. Az indiaiak kőszerszámokat, úgynevezett mikrolitokat is magukkal vittek új hazájukba.


A lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatói Mark Stoneking professzor vezetésével ausztrál őslakosok genetikai anyagát hasonlították össze új-guineai, délkelet-ázsiai és indiai származású emberek DNS-ével. A DNS-szekvenciákban lévő genetikai markerek vizsgálatával a szakértők meg tudták állapítani, kik állnak a legközelebbi rokonságban egymással.


Az eredmények ősi genetikai kapcsolatot mutattak az új-guineaiak és az ausztrálok között, ami 35-45 ezer évvel ezelőttre vezethető vissza. Ausztrália és Új-Guinea ekkor még egyetlen szárazföldi terület volt, és erre az időszakra tehető az első emberek érkezése is.


A kutatók ugyanakkor jelentős génáramlást mutattak ki az indiaiak és az ausztrálok között is. A genetikai markerek elemzése alapján a szakértők azt állítják, hogy mintegy 4-5 ezer évvel ezelőtt érintkezés történt India és Ausztrália populációja között. Bár a genetikai adatok alapján nem lehet meghatározni, milyen útvonalon jutottak el az indiaiak Ausztráliába, de mindenképpen bizonyítják azt, hogy Ausztrália nem volt olyan elszigetelt, mint korábban hittük.