Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Méhviasszal tömtek fogat az őskorban

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: méhviasz, fogtömés, őskor

Egy 6500 éves, méhviasszal tömött fog bizonyíthatja, hogy az emberiség már a történelem előtti időkben is végzett fogászati beavatkozásokat. A fogat egy emberi állkapocsban találták nemrég Triesztben, Szlovéniában. Mivel az ilyen leletek rendkívül ritkák, a tudósok remélik, a mostani felfedezés segítségével többet tudhatnak meg az első fogászati beavatkozásokról.

"Ez a lelet az egyik legrégebbi az őskorból származó európai fogászati emlékek közül és direkt bizonyítéka annak, hogy már akkoriban is alkalmaztak fogtöméseket terápiás célzattal" - nyilatkozta Federico Bernardini, az Abdus Salam Nemzetközi Elméleti Fizikai Központ munkatársa.


A méhviasz tömést a beteg halála környékén helyezték el a fogban, de a tudósok nem tudják, hogy röviddel a halála után, vagy még azelőtt tömték be a fogat. Ha még a halál beállta előtt, akkor valószínűleg terápiás célzattal került oda, azért, hogy csökkentse a páciens fájdalmait és a fog érzékenységét, ami a fogzománc és a dentin réteg sérüléseinek következményeként alakulhatott ki.


A leleten erőteljes kopásnyomok látszanak, amelyek valószínűleg nem az evés, hanem valamilyen más tevékenység, például a szövés következtében alakulhattak ki, ami az újkőkorszaki nők gyakori elfoglaltsága volt. A témáról bővebben a PLoS One című tudományos szaklap legutóbbi számában olvashatnak az érdeklődők.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Vass Gábor Fül-orr-gégegyógyászat... Vass Gábor Szeged