Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Történelem

9. / 17. oldal (10/168)

«4567891011121314 »

Lehet, hogy pestis végzett a „vámpírnővel” Lehet, hogy pestis végzett a „vámpírnővel”

Egy középkori velencei tömegsírban feltárt női "vámpírt", akinek halála után egy kis téglát erőltettek fogai közé, boszorkánysággal is vádolhatták.

Tovább... »
Új evolúciós alaptétel

Brit tudósok bizonyították az evolúció egyik eddig csak elméletben létező alaptételét, amely szerint a fajok egymásra hatása sokkal jelentősebb az alkalmazkodás folyamatában, mint az élőlényt körülvevő környezet változása.

Tovább... »
Az ókori egyiptomban egészségtelenül étkeztek Az ókori egyiptomban egészségtelenül étkeztek

Az óegyiptomi isteneknek felajánlott étkek nem a hallhatatlanságot, hanem a korai halált eredményezték - derült ki egy angliai kutatásnak köszönhetően, amelynek eredményeit a Lancet brit orvosi hetilapban közölték.

Tovább... »
Az ősember változott az evolúció során Az ősember változott az evolúció során

Az evolúció segítette az emberi fajt az ön- és fajfenntartásban, ez tette lehetővé a túlélést, ugyanakkor kutatók szerint egyben felelős is az ember számos kínjáért, a modern kor betegségeiért. Egy 2009-es Gallup-felmérés szerint az amerikaiak 44 százaléka hiszi, hogy isten mai formájában teremtette meg az embert nagyjából 10 ezer éve. Közülük sokan vélik úgy, hogy az...

Tovább... »
Nem biztos, hogy maláriás volt Tutanhamon

Tutanhamon és még tíz királyi múmia genetikai és komputertomográfiai vizsgálatát végző szakértők megállapítása szerint az ifjú fáraóval Kr.e. 1324-ben malária végzett, ám a Nature című tekintélyes brit tudományos folyóirat online kiadása által megkérdezett független tudósok vitatják ezt a megállapítást.

Tovább... »
Tutanhamon családfája

Ehnaton múmiájának azonosítása tette lehetővé Tutanhamon családfájának felvázolását - jelentette be szerdai kairói sajtótájékoztatóján Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelső Régészeti Hatóság vezetője, aki 11 múmia aprólékos genetikai és komputertomográfiai vizsgálatának eredményeit foglalta össze.

Tovább... »
Tutanhamon megítélésén betegségei sem változtatnak Tutanhamon megítélésén betegségei sem...

Egyiptom ifjú fáraója bicegő, betegeskedő tinédzser volt, aki farkastorokkal látta meg a napvilágot, s dongalába volt, mindez éles ellentétben áll Tutanhamonnak a köztudatban élő délceg figurájával, a történészek szerint azonban e kórságok nem rombolják le az uralkodó nimbuszát.

Tovább... »
Tutanhamon titkai Tutanhamon titkai

Mindeddig rejtély volt, mi okozta Tutanhamon fáraó korai halálát több mint 3000 évvel ezelőtt, ám a legújabb vizsgálat szerint megvan az ok: maláriával kombinált csontkór vitte a (szikla)sírba. Mi több: hála a géntechnikának, alighanem megfejtették az ifjú uralkodó családi kapcsolatainak titkait is.

Tovább... »
4000 éves hajszálakat vizsgáltak tudósok

A grönlandi jég megőrizte egy négyezer éve élt ember néhány hajszálát, és ez - mint egy dán tudóscsoport tanulmányából kitűnik - lehetővé tette, hogy megfejtsék a sejtjeibe zárt DNS örökítőanyag titkait és kiderítsék, milyen is lehetett az illető.

Tovább... »
A szikvíz története A szikvíz története

Hagyomány, kultúra, innováció - múlt, jelen, jövő. És mindez egy pohár vízben. Hogy milyen vízben? Szikvízben. Ki iszik ma szikvizet? - kérdezhetnék sokan. Hiszen a sokféle ízű és minőségű ásványvíz és üdítőital dömpingjében a fiatalok többsége már azt sem tudja, mi az a szikvíz.

Tovább... »

9. / 17. oldal (10/168)

«4567891011121314 »