Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Történelem

8. / 17. oldal (10/168)

«345678910111213 »

Az aztékok nem voltak kannibálok Az aztékok nem voltak kannibálok

A mexikói Eduardo Matos Moctezuma archeológus a szakmában referencia név. A vi1ágban úgy tekintenek rá, mint arra a tudósra, aki a legtöbbet tudja az aztékokról. Nem véletlen, hogy ő a vezetője a Mexikó Cityben lévő Templo Mayor ásatásának. A régész a Művészet és Mítosz napjára látogatott el Barcelonába, ahol interjút adott az El Paísnak.

Tovább... »
Az Észak-Chilei őslakosok arzénmérgezésben...

Az Andok múmiáinak vizsgálata arról tanúskodik, hogy Észak-Chile őslakosai krónikus arzénmérgezésben szenvedtek, a kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány a Journal of Archaeological Science című régészeti folyóiratban látott napvilágot.

Tovább... »
Az új kutatások szerint tejcukor-érzékenyek voltak...

Tejcukor-érzékenységben szenvedtek a vadászó-gyűjtögető közösségek, amelyek négyezer évvel ezelőtt népesítették be Skandinávia déli részét - állítják svéd genetikusok, akik kutatásaikról a BMC Evolutionary Biology című tudományos szaklapban számoltak be.

Tovább... »
Miért haltak ki a gyapjas mamutok?

A gyapjas mamutok utolsó ismert csoportja, amely a Jeges-tengeri Vrangel-szigeten élt, négyezer éve pusztult el, kihalása gyors volt - állítja egy svéd tanulmány, amely a Brit Királyi Társaság folyóiratában, a Proceedings of the Royal Society B szerdai számában látott napvilágot.

Tovább... »
Létezhetett egy másik ősemberfaj is?

Egy mindezidáig ismeretlen, nagyjából 40 ezer évvel ezelőtt a mai Szibéria területén élt emberféle, amelyet egy csonttöredékben lelt aprócska DNS-maradvány segítségével azonosítottak, az emberi faj történetének eddig ismeretlen, mára kihalt ágát jelenti - áll egy szerdán kiadott tanulmányban.

Tovább... »
A kutya a Közel-Keletről származhat A kutya a Közel-Keletről származhat

A mai kutyák ősei vélhetően a Közel-Keletről, nem pedig Kelet-Ázsiából származnak, amint azt korábbi kutatások alapján feltételezték - állapították meg genetikai vizsgálatok alapján amerikai kutatók.

Tovább... »
Ehnaton fáraó hazatért Ehnaton fáraó hazatért

Hazatér egykori fővárosába, a Kairótól 220 kilométerrel délre, a mai Minya kormányzóság területén lévő Ahet-Atonba (el-Amarna) Ehnaton fáraó, akinek földi maradványai a tiszteletére alapított múzeumban nyugodnak majd.

Tovább... »
Caravaggio családfáját kutatják Caravaggio családfáját kutatják

Az itáliai barokk festészet mesterének, Michelangelo Merisinek, avagy Caravaggiónak hat lehetséges rokonától vettek DNS-mintát a művész szülővárosába - a kutatók a vizsgálatok segítségével remélik megoldani az alkotó halálát övező rejtélyt.

Tovább... »
Jackie Kennedy - Az elnököt az egész ország gyászolta Jackie Kennedy - Az elnököt az egész ország...

Megjelent az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy elnök özvegyének küldött részvétnyilvánítások első gyűjteményes kötete az Egyesült Államokban. A 1,5 millió üzenet közül több mint kéttucat egy kitartó és drámai érzékkel megáldott 11 éves kislánytól, Jane Drydentől származik, aki hat teljes hónapon át hetente írt egy levelet. "Tudom, hogy gyűlöli egész Texas államot. É...

Tovább... »
Freud és Hitler Freud és Hitler

10x20 cm-es kis kép, rajta a festő neve: A. Hitler 1910. A hátoldalán: Sigmund Freud orvosi rendelő. A képeslap nagyságú akvarell templomot ábrázol háttérben az osztrák Alpokkal. Egy amerikai katona vitte magával Olaszországba, rögtön a második világháború után és azt állította, hogy Freud bécsi rendelőjében találta. Most egy névtelen olasz adta árverésre Ludlow angol...

Tovább... »

8. / 17. oldal (10/168)

«345678910111213 »