Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Történelem

7. / 17. oldal (10/168)

«23456789101112 »

A mamutok vére bírta a hideget

A mamutoknak "fagyálló" vérük volt, hogy a hidegben is el tudja látni testüket oxigénnel - idézte a Nature Genetics című folyóiratban vasárnap megjelent tanulmányt a BBC hírportálja.

Tovább... »
Egyeduralkodó dinoszauruszok éltek...

Homogén dinoszauruszközösség uralta Észak-Amerika területét a krétakor végén - állítják kanadai kutatók, akik az amerikai Nemzeti tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ban (Proceedings of the National Academy of Sciences) publikálták tanulmányukat.

Tovább... »
Bálnacsonton éltek az ősi férgek

Mintegy harmincmillió évvel ezelőtt fura kinézetű férgek fúrták be magukat a korai bálnák csontvázába - tudósoknak most első ízben sikerült "szitává" lyuggatott cetkövületekre lelniük.

Tovább... »
Nyolcezer éve tartanak sertéseket a kínaiak

Nyolcezer éve háziasították a sertéseket Kínában: az a nemzetközi genetikai vizsgálat, amelynek eredményeiről az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS legújabb számában számolnak be, árnyaltabbá teszi az állattenyésztés kialakulásáról alkotott képet.

Tovább... »
Ősi indián települést találtak Mexikóban

A taraszko (purépecha) indiánok városias jellegű, úgynevezett protourbánus települését fedeztek fel Mexikóban, Michoacán szövetségi államban amerikai régészek.

Tovább... »
Jimi Hendrix szex-videója Jimi Hendrix szex-videója

Az idén májusban jelenik meg világszerte Jimi Hendrix „szex-videója." A „titkos felvételt" már két évvel ezelőtt beharangozták, de csak most kerül egyetemes forgalmazásba, az 1960-as évek egyik leghírhedtebb „groupie"-jának, Pamela Des Barres-nak az ajánlásával, aki állítólag szintén megfordult a tragikusan rövid életű, az élet gyönyöreit is habzsoló gitárzseni ágyában....

Tovább... »
Caravaggio halálának évfordulója alkalmából...

Caravaggio halálának 400. évfordulója közeledtével a művész földi maradványait keresik a kutatók egy toszkánai tömegsírban.

Tovább... »
Tutanhamon sírjában ortopédiai gyógycipőt...

A Tutanhamon sírkamrájában felfedezett lábbelik első részletes elemzését végezte el egy holland kutató, aki szerint az ifjú fáraó speciális "gyógyszandált" viselhetett.

Tovább... »
Már a rómaiak korában is létezett a...

Római kori város feltárása közben a lisztérzékenység legkorábbi itáliai áldozatának maradványait fedezték fel Toscanában.

Tovább... »
Új fajokat fedeztek fel a krétakori borostyánban

Krétakori, 95 millió éves borostyánkövek zárványaiban eleddig ismeretlen rovarokat, pókokat, fonalférgeket, baktériumokat, gombákat talált egy nemzetközi kutatócsoport, amely vizsgálatairól az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában publikálta tanulmányát.

Tovább... »

7. / 17. oldal (10/168)

«23456789101112 »