Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Történelem

6. / 17. oldal (10/168)

«1234567891011 »

Két hullámban érkeztek az őslakosok Amerikába Két hullámban érkeztek az őslakosok Amerikába

Genetikai elemzések korábban arról tanúskodtak, hogy az amerikai indiánok ősei telepedtek meg először az amerikai földrészen - ott talált ősi koponyák eddigi legrészletesebb vizsgálata alapján azonban a szakemberek arra a következetésre jutottak, hogy a bevándorlók két külön hulláma érkezett Ázsiából.

Tovább... »
Szívbeteg volt Viterbói Szent Róza

A XIII. században, az olaszországi Viterbóban élt Szent Róza - akinek teste természetes úton mumifikálódott, és tökéletes állapotban őrződött meg - veleszületett szívrendellenesség miatt halhatott meg - állapították meg a testet vizsgáló tudósok.

Tovább... »
Megtalálták a zsidó nép genetikai eredetét

Új kutatási eredmények szerint a zsidóknak közös genetikai eredetük van a ciprusiakkal és a drúzokkal, és a tanulmány igazolja a zsidó diaszpóra erős DNS-folytonosságát is, amely annak ellenére maradt fenn, hogy tagjai hosszú ideje távol élnek a Közel-Kelettől.

Tovább... »
Orvosi emlékhely Debrecenben

Orvostörténeti emlékhelyet, konferenciaközpontot és professzori klubot alakítottak ki a debreceni orvoskar első dékánja, néhai Kenézy Gyula professzor egykori lakóépületében, amely szemben áll volt munkahelyével, a nőgyógyászati és szülészeti klinikával.

Tovább... »
Öreg holttest, nem vén holttest

Nyikolaj Pirogov, az 1881-ben elhunyt, kiváló XIX. századi orosz orvos bebalzsamozott holtteste jobban tartja magát mint akár Leniné, a világproletariátus atyjáé: a doktor teste egy templomban nyugszik, és állítólag csak le kell néha porolni.

Tovább... »
Megtalálták Caravaggio maradvényait

Olasz kutatók valószínűnek tartják, hogy a 400 évvel ezelőtt elhunyt olasz festőművész, Caravaggio földi maradványait találták meg egy toszkánai tömegsírban.

Tovább... »
Az öngyilkosok országa voltunk

Öngyilkos ország - a stigmának is beillő jelző hosszú ideig Magyarországot illette, és nem is egészen alaptalanul. Sokáig dobogós helyet foglaltunk el az öngyilkossági statisztikákban. A misztikus halál mindig szenzációnak számított a köznapi ember számára, és szakmai kihívásnak, kutatási témának a pszichiáterek körében. Az okok, a "miértek", a módszerek, a "hogyanok"...

Tovább... »
Marilyn lelke mélye, amelyre senki sem volt kíváncsi Marilyn lelke mélye, amelyre senki sem volt...

Számtalanszor leírták már - egy korábbi sorozatunkban a Netambulancia látogatói is olvashatták - hogy Marilyn Monroe egyike volt azoknak a híres, tragikus sorsú sztároknak, akik egész életükben imázsuk foglyai voltak.

Tovább... »
Florence Nightingale, az első ápolónő

190 éve, 1820. május 12-én született Florence Nightingale angol ápolónő, aki megteremtette e szakmát és annak oktatását.

Tovább... »
Darwin és a rokonok közti házasság

Egy tanulmány szerint Charles Darwint, az evolúcióelmélet atyját nyugtalanította, hogy a genetika szabályai visszaüthetnek a családjára; a tudós rokonságában, amelyben gyakoriak voltak a közeli hozzátartozók közötti házasságok, magas volt a csecsemőhalandóság.

Tovább... »

6. / 17. oldal (10/168)

«1234567891011 »