Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Történelem

5. / 17. oldal (10/168)

«1234567891011 »

Ősember DNS-t analizáltak

Analizálják Ötzi, az 5300 éves tiroli jégember örökítőanyagát német és olasz kutatók.

Tovább... »
Agyműtét zajlott a mai Törökország területén

Négyezer éve sikeres agyműtétet végeztek Törökország mai területén - erről tanúskodik a trepanált (lékelt) koponya, amelyet Kayseri városától 20 kilométerre északkeletre, az úgynevezett Kültepe, azaz "Hamudomb" feltárásakor fedeztek fel - olvasható a Today's Zaman online kiadásában.

Tovább... »
Mérgezésben halt meg Nagy Sándor Mérgezésben halt meg Nagy Sándor

A mitológiai Sztüx-folyóban élő toxikus baktérium okozhatta III. Alexandrosz makedón király, azaz világhódító Nagy Sándor (Kr.e. 356-323) halálát - állítják amerikai kutatók, akik elméletüket a Barcelonában ezen a héten zajló XII. Nemzetközi Toxikológiai Kongresszuson adják elő.

Tovább... »
Méreg helyett maláriába haltak meg a Mediciek

Malária, nem pedig méreg végzett a Medici-család két tagjával, I. Ferenc (Francesco) toszkánai nagyherceggel és feleségével, Biancával - derítették ki olasz kutatók, akik vizsgálataikról a Transactions of the Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene című szaklapban számolnak be.

Tovább... »
Az ember és a pávián közös őse 28-29 millió...

Az emberek és az emberszabásúak rokonsági fokát már sokan boncolgatták, az eggyel nagyobb alcsoport, az óvilági majmok viszonylatában azonban kevés információnk van. Ez most megváltozhat egy Szaúd-Arábiában fellelt, eddig ismeretlen faj 28-29 millió éves kövületének köszönhetően.

Tovább... »
Krokodil az étrendben Krokodil az étrendben

Az emberiség történelmében eddig ismert első húslakoma színhelye két millió évvel ezelőtt egy tópart volt, Kenya észak-nyugati részében, ahol rengeteg állati eredetű élelem-maradékot találtak a teknősbékától a krokodilig és a vízilóig, amelyeket őseink nagy valószínűséggel nyersen fogyasztottak el. Ez végtelenül gazdag étrendet jelenthetett abban az időben.

Tovább... »
Háromezer év kellett míg megszokták a hegyi...

A tibetiek alig háromezer év alatt alkalmazkodtak a magaslati életformához - derítették ki amerikai kutatók, akik tanulmányukat a Science legújabb számában publikálták.

Tovább... »
Teletömték a múmia fejét

"Fura" csonttöredékekkel tömték tele egy 2500 éve élt nő, Ta-Hathor koponyáját - derült ki a Colchesteri Múzeumban őrzött egyiptomi múmia CT-vizsgálata során.

Tovább... »
A malária már 80 ezer éve is jelen volt a Földön

Régebb óta létezik a Földön a malária, mint azt korábban feltételezték.

Tovább... »
Tutanhamon sarlósejtes anémiában halt meg

Sarlósejtes anémiában (vérszegénységben) hunyt el Tutanhamon - állítják német tudósok, elvetve annak a februárban közzétett egyiptomi kutatásnak az eredményeit, amely a maláriát jelölte meg az ifjú fáraó halálának okaként.

Tovább... »

5. / 17. oldal (10/168)

«1234567891011 »