Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Történelem

4. / 17. oldal (10/168)

«1234567891011 »

Még most is kutatják, miben halt meg Mozart Még most is kutatják, miben halt meg Mozart

Közvetlen orvosi bizonyíték? Egy se. Boncolás? Nem volt. Orvosi feljegyzések? Megtalálhatatlanok. Holttest? Nyoma veszett... Az ember azt gondolná, hogy ennyi negatív körülmény elegendő mégoly felfokozott érdeklődés lelohasztására is, ám Wolfgang Amadeus Mozart halála esetében nem így van, az változatlanul kutatásra ösztönöz. A kutatók eddig 118 lehetséges okát jelölték...

Tovább... »
A DNS-t felfedezők közt sok volt az ellentét

Az örökítőanyag, a DNS-molekula szerkezetét felfedező kutatók közti feszültségről árulkodnak azok a levelek, amelyekből a Nature tudományos magazin csütörtökön megjelent száma közölt részleteket.

Tovább... »
Régebbi lehet az AIDS ősvírus, mint hitték

A korábban véltnél is régebbi lehet az AIDS-betegséget okozó HIV-vírus elődje: amerikai kutatók szerint évszázadok helyett több ezer éve jelen van már.

Tovább... »
2500 éves kislányt rekonstruáltak

"Életre keltették" a tudósok azt a tizenegy éves athéni kislányt, aki a Kr.e. V. században tífuszban hunyt el.

Tovább... »
Egyiptomi múmiák és az emberi méltóság Egyiptomi múmiák és az emberi méltóság

Figyelembe kell-e venni olyan szempontokat, mint az emberi méltósághoz, vagy a jó hírnévhez való jog, ha sok ezer éves egyiptomi múmiákat vizsgálnak a kutatók?

Tovább... »
Kiderülhetnek az ókori orvoslás titkai Kiderülhetnek az ókori orvoslás titkai

Főként kerti zöldségekből állították elő az ókori római gyógyszereket - az antik világ patikáriusainak titkaira a washingtoni Smithsonian Intézet archaeobotanikusai derítettek fényt kétezer éves pirulák DNS-vizsgálatával.

Tovább... »
Az ókori núbiában sörrel védekeztek a fertőzések...

Antibiotikum-tartalmú sört főztek kétezer évvel ezelőtt a núbiaiak - derítették ki amerikai kutatók, akik vegyelemzéssel tetraciklint mutattak ki az ókori csontokban.

Tovább... »
Nem is volt Ősrobbanás? Nem is volt Ősrobbanás?

Univerzumunknak nem volt kezdete és nem lesz vége: folyamatos fejlődés alatt áll, miközben a tömeg, az idő és a tér átalakulhat egyikről a másikká. Ez a legújabb, máris erősen vitatott teória, amelyet egy tajvani tudós terjesztett elő.

Tovább... »
Magas volt, de nem elhízott a frank uralkodó Magas volt, de nem elhízott a frank uralkodó

I. (Nagy) Károly (Carolus Magnus) frank császár (747-814) magas volt, de nem elhízott - állítja egy nemzetközi kutatócsoport, amely tanulmányát az Economics and Human BIology című folyóiratban publikálta.

Tovább... »
Izlandi deformált csontvázat találtak

Paget-kórban (osteitis deformans), azaz deformításokkal járó csontbetegségben szenvedhetett az a személy, akinek földi maradványaira Izland keleti részén, Skriduklausturban, egy kolostor feltárása közben bukkantak a napokban a régészek.

Tovább... »

4. / 17. oldal (10/168)

«1234567891011 »