Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Történelem

2. / 17. oldal (10/168)

«1234567891011 »

A tibeti orvosok már évezredekkel ezelőtt is...

Majd háromezer éve már végeztek agyműtéteket a tibeti orvosok - állítja egy kutató, aki negyven éve az ősi tibeti "lexikont" tanulmányozza.

Tovább... »
Formálódik a neandervölgyi emberről alkotott képünk Formálódik a neandervölgyi emberről alkotott...

Az 1856-ban történt első azonosítás óta az a kép alakult ki a neandervölgyi emberről, hogy erőszakos, bárdolatlan húsevő volt. Ez a leegyszerűsített képe azonban lassan-lassan átalakul.

Tovább... »
Eltűnt a péniszcsont az egyedfejlődés során

Az evolúciós fejlődés során tűnt el az emberekből az, ami a makákóknál és az egereknél még megtalálható: a péniszcsont.

Tovább... »
Hogyan élte túl az evolúciót a pneumococcus?

A pneumococcus (Streptococcus pneumoniae) antibiotikumok és vakcinák elleni "evolúciós hadviselésének" titkait derítették ki brit és amerikai kutatók.

Tovább... »
A földi emlősök fejlődéstörténete A földi emlősök fejlődéstörténete

Történelmi fejlődésük első 140 millió éve alatt az emlősök 3 g és 16 kg közötti kisméretű állatok voltak és viszonylag kis területeken éltek. Amikor azonban 65 millió évvel ezelőtt eltűnt a Földet uraló dinoszaurusz, elkezdtek terjeszkedni és növekedni. Termetük kb. 40 millió évvel ezelőtt stabilizálódott.

Tovább... »
Az ausztráliai barlangfestményeknek baktériumok...

A nyugat-ausztráliai sziklafestményeket vizsgáló kutatók szerint a képek élénk színe azért maradt meg, mert festékük mára élő "biofilm" lett - idézte kedden a BBC hírportálja.

Tovább... »
Többmilliárd éves genomikai maradványok kerültek...

Ma is létező élőlények genomjainak számítógépes elemzésével és a régmúltba való visszavezetésével találtak bizonyítékot amerikai kutatók a Földön történt ősi, 3 milliárd évvel ezelőtti változásokra - közölte vasárnap az EurekAlert tudományos portál.

Tovább... »
Már Kolumbusz előtt is járt amerikai Európában

Már fél évezreddel Kolumbusz útja előtt járt amerikai bennszülött Európában, igaz, csupán Izlandon - állítják spanyol kutatók.

Tovább... »
Rájöttek a kétezer éves csontváz titkára

Megoldódott annak a mintegy kétezer éves titokzatos állatcsontváznak a rejtélye, amelyet Pompeji városában találtak egy ásatás során.

Tovább... »
400 millió évet tévedtek az első komplex...

Skóciai kőzetminták tanúsága szerint a földi élet szempontjából kulcsfontosságú változás, az oxigén feldúsulása a légkörben 1,2 milliárd évvel ezelőtt történt, 400 millió évvel korábban, mint eddig feltételezték a tudósok.

Tovább... »

2. / 17. oldal (10/168)

«1234567891011 »