Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Történelem

13. / 17. oldal (10/168)

«7891011121314151617 »

Irtierszenut TBC vitte el Irtierszenut TBC vitte el

Irtierszenut, "a ház úrnőjét", tuberkulózis vitte a sírba - derítették ki 2600 évvel az asszony elhunyta után brit kutatók a híres egyiptomi múmia szöveteinek molekuláris vizsgálata során.

Tovább... »
A retrovírus már százmillió évvel ezelőtt is fertőzött A retrovírus már százmillió évvel ezelőtt is...

A HIV őse, egy úgynevezett retrovírus már a százmillió évvel ezelőtt a bolygónkon megjelenő legelső emlősök immunrendszerét is tönkretehette, ez a folyamat 85 millió évvel korábban történt, mint előzőleg feltételezték.

Tovább... »
Kőkorszaki bevándorlók a skandináv ősök

A jelenkori skandináv népesség nem tekinthető azok egyenes leszármazottjának, akik a térséget a legutolsó jégkorszak végén lakták, hanem a későbbi betelepülők ivadéka - derült ki egy közös brit, dán és svéd DNS-vizsgálatnak köszönhetően, a kutatás eredményeit a Current Biology című szakfolyóiratban hozták nyilvánosságra.

Tovább... »
Konfuciusz népes családfája Konfuciusz népes családfája

Konfuciusz kínai filozófus (Kr. e. 551-479) igazolt leszármazottainak a száma mára elérte a kétmillió főt, az új névsort, amelybe első ízben kerültek be a nemzeti kisebbségek képviselői, a nők és a külföldön élő rokonok, csütörtökön hozták nyilvánosságra az ókori bölcselő születésnek 2560.k évfordulója kapcsán szülővárosában, Csüfuban (Qufu).

Tovább... »
Dionüszosz koraszülött volt Dionüszosz koraszülött volt

"Inkubátorban" gondozták Dionüszoszt, a bor és a mámor istenét a görög mitológiában, aki koraszülöttként, kis testsúllyal látta meg a napvilágot - állítják görög orvosok, akik elméletüket Theszaloníkiben, a perinatális (szülés körüli) csecsemőellátásnak szentelt konferencián ismertették.

Tovább... »
Az őskori tengeri hüllők nemét a gének határozták meg Az őskori tengeri hüllők nemét a gének határozták...

Az őskori tengeri hüllők nem tojásrakók voltak, hanem élő utódokat hoztak a világra, amelyek nemét a gének, nem pedig a környezeti tényezők, a külső hőmérséklet határozta meg - állítják amerikai kutatók, akik vizsgálataikról a Nature legújabb számában számolnak be.

Tovább... »
DNS-vizsgálattal derült fény a sivatagi múmiák rejtélyére DNS-vizsgálattal derült fény a sivatagi múmiák...

Chilei kutatóknak DNS-vizsgálatok révén sikerült megfejteniük egy sivatagi temetőben talált négy mumifikálódott nő rejtélyét, akiknek arcáról valami szabályosan "lerágta" az izomzatot.

Tovább... »
Keserűt is érzett a neandervölgyi ember Keserűt is érzett a neandervölgyi ember

Őskori csontleletből kinyert DNS tanúsága szerint a neandervölgyi emberek némelyike is rendelkezett azzal a génnel, amely képessé tesz a keserű íz érzékelésére.

Tovább... »
Mozart a streptococcus szövődményeibe halt bele Mozart a streptococcus szövődményeibe halt bele

A 35 éves korában elhunyt Wolfgang Amadeus Mozart halálát valószínűleg streptococcus fertőzésből származó szövődmények okozták - állapította meg egy holland kutatás.

Tovább... »
Az ősi népek nem szenvedtek az érszűkülettől

Nincs érszűkülete és csak ritkán, idős korban lesz magas vérnyomása azoknak a bolíviai bennszülötteknek, akik ma is úgy élnek, ahogy évszázadokkal ezelőtt őseik töltötték napjaikat. A tsimane törzs tagjait a legkorszerűbb módszerekkel vizsgáló kutatók eredményeit a PLoS One nemzetközi tudományos portál közölte.

Tovább... »

13. / 17. oldal (10/168)

«7891011121314151617 »