Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Történelem

10. / 17. oldal (10/168)

«56789101112131415 »

Alkotó búskomorság 7. - Két öngyilkos és köztük egy hipochonder Alkotó búskomorság 7. - Két öngyilkos és köztük egy...

Jim Morrison 1970-ben még azt üvöltötte, hogy „bizonytalan a jövő, de mindig közel a vég". A következő évtizedekben a punkok, a darkok, majd a grunge műfaj legjobbjai, akik a The Doors-ra, a depresszióját később öniróniával kezelő Lou Reedre és Iggy Popra esküdtek, a „nincs jövő" sommás életfilozófiájából indultak ki.

Tovább... »
Charles Darwin ősei Charles Darwin ősei

Charles Darwin angol természettudós, az evolúciós elmélet kidolgozója az Európába harmincezer éve érkezett cro-magnoni emberek (Homo sapiens fossilis) egyenes leszármazottja - derítették ki ausztrál tudósok.

Tovább... »
Ókori amputálás nyomai egy Franciaországi leleten Ókori amputálás nyomai egy Franciaországi...

Már a korai neolitikumban is végeztek végtagcsonkolást, mégpedig fájdalomcsillapítással, viszonylag csíramentes (aszeptikus) környezetben, legalábbis erre utalnak egy hétezer éve élt férfi földi maradványai, akinek sírjára Franciaországban bukkantak. A leletről az Antiquity című szakfolyóiratban számoltak be.

Tovább... »
Kiásnák Da Vincit a Mona Lisa titkáért Kiásnák Da Vincit a Mona Lisa titkáért

Olasz antropológusok szeretnék exhumálni Leonardo da Vinci (1452-1519) földi maradványait, hogy koponyája alapján rekonstruálják az itáliai polihisztor arcvonásait, feltételezéseik szerint ugyanis Mona Lisa képmása a reneszánsz mesterének álcázott önarcképe.

Tovább... »
2000 éves britt csontvázat elemeztek

Kemény munka, éhezés és betegségek jutottak osztályrészül annak a kétezer éve a brit szigetek nyugati részén élt férfinak, akinek keserves sorsáról a Weston-super-Mare-ben felfedezett csontváza árulkodik.

Tovább... »
Alkotó búskomorság 6. - Muszáj-Herkulesek: Ady Endre és Latinovits Zoltán Alkotó búskomorság 6. - Muszáj-Herkulesek: Ady...

„Szeretnék fájdalom-esetten
Bujdosni, szökni, sírni, fájni,
De hogy ez a csürhe nevessen?Szegény muszáj-Herkules, állom,
Győzöm a harcot bús haraggal
S késik az álmom s halálomSok senki, gnóm, nyavalyás, talmi,
Jó lesz egy kis hódolás és csönd:
Így nem fogok meghalni"

Tovább... »
CT-vel tárul fel a múmia titka

Komputeres rétegvizsgálattal (CT) kísérlik meg kideríteni amerikai kutatók, hogy a négyezer éves egyiptomi múmia hasürege Thot istennek szánt megvesztegetési ajándékot rejt-e.

Tovább... »
Zajártalom az ókorban Zajártalom az ókorban

Azt hihetnénk,hogy a zaj a mi korunk negatív jellemzője. Ám kiderül, hogy az ókor embere is szenvedett tőle.- irja Corriere della Sera.

Tovább... »
A Duce mérgei A Duce mérgei

Benito Mussolini mérgei, a kémiai és bakterológiai bombák még mindig szennyezik Olaszországot.

Tovább... »
Az ördög ügyosztálya Az ördög ügyosztálya

Asztrológusok, jósok, médiumok, halottlátók... Az ismeretek szédületes terjedése ellenére a 21. század elején reneszánszukat élik. Tudatlan és művelt, fő, kis és nagyember egyaránt befolyásuk alá kerülhet. Így van ez Oroszországban is, ahol ennek történelmi hagyományait Vlagyimir Fjodorovszkij írta meg Az ördög ügyosztálya című könyvében.

Tovább... »

10. / 17. oldal (10/168)

«56789101112131415 »