Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Tetvesség

Nyomtatás
név Tetvesség
latin név Pediculosis
csoport Bőr és nemi betegségek
szakterület Bőrgyógyászat
fejtetu_fokep_jpg_2010032910523789094

leírás

Betegség leírása:

A tetvesség egy közismert vérszívó rovar, a tetű által okozott megbetegedés.
Három fajtáját különböztetjük meg a megbetegedést okozó rovar típusától függően.


1. Fejtetű
:
A leggyakoribb tetvesség. A kór okozója, egy 3-4 mm hosszú rovar, a fejtetű (Pediculus humanus capitis). A fejtetűre sokszor a fejbőr heves viszketése, gyulladása hívja fel a figyelmet. A heves vakarózás hatására apró sebek keletkeznek a fejbőrön, melyek baktériumokkal felülfertőződhetnek, így nedvedző, gennyedző, pörkös elváltozások jönnek létre. A fülek mögött és a tarkótájékon, a hajszálakon, azok tövéhez közel apró, kb. 1 mm-es, tojás alakú, szürkésfehér serkék láthatók. Ezek a korpával ellentétben nem húzhatók le könnyen a hajszálról. Előfordulása elsősorban gyermekközösségekben, valamint rossz higiénés körülmények között élő felnőtteknél gyakori. Egyik emberről a másikra közvetlen fej-fej kontaktussal illetve a hajjal, hajas fejbőrrel kapcsolatba kerülő tárgyakkal, ruházattal történik.


2. Ruhatetű
:
Ma már ritkán fordul elő, főleg rossz higiénés körülmények között. A rovar (Pediculus humanus corporis) csak a vérszívás idejéig tartózkodik az ember bőrén, egyébként a ruházat (esetleg az ágynemű) varrásaiban található meg. Petékből álló csomóit, a serkéket nem szőrszálakra rakja, mint a fejtetű, hanem a ruházat textilszálaira. Ruhatetűre utalhat a bőr viszketése, gyulladása, vonalas irányú vakaródzási nyomok jelenléte.


3. Lapostetű
:
A rovar (Phthirus pubis) elsősorban a fanszőrzetben, ritkábban a hónalj és a törzs szőrzetében él, a szőrszálak tövénél a bőrbe és a szőrszálakhoz kapaszkodva. Csecsemőkön és kisgyermekeken a szempillaszőrökön, ritkábban a hajban telepszik meg. Felnőtteknél a hímvesszőn, szeméremtesten és a végbélnyílás körül okoz viszketést, valamint jellegzetes kékesvörös foltok észlelhetőek, a vérszívás helyén. A rovar felnőtteknél szoros testi kontaktus, leggyakrabban szexuális érintkezés során terjed, de közös ágynemű, ruhanemű is átviheti.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Gál Katalin Belgyógyászat... Gál Katalin Budakalász