Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Krumplival kezelhető a gyomorfekély

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: krumpli, gyomorfekély

A Manchester Egyetem tudósai arra a felfedezésre jutottak, hogy a krumpli olyan antibakteriális molekulákat tartalmaz, melynek révén gyógyírt képesek nyújtani a gyomorfekéllyel küzdők számára. A mikrobiológusok most abban bíznak, hogy a hasznos összetevőket burgonyalé formájában akár napi étrend-kiegészítőként is forgalomba lehetne hozni.

A felfedezésre egy szimpla vasárnapi ebéd során került sor, mikor a tudóscsoport egyik tagjánál éppen burgonya volt terítéken, és az ott ülő nagymama megjegyezte, hogy annak idején ők a burgonyát gyomorfekély ellen ették. A szakember hamar rájött, hogy a tányérján levő étel olyan kulcsfontosságú molekulákat tartalmaz, melyek képesek harcba szállni a gyomorfekélyért vagy a gyomorégésért is felelős baktériumokkal. Az pedig külön előny, hogy a gyomorbaktériumok a burgonyalével szemben nem válnak rezisztenssé úgy, ahogy az antibiotikumokkal szemben, ráadásul még mellékhatásokkal sem kell számolni.


Az egyetem tudósai ezek után különféle krumplifajtákkal kezdtek kísérletezni, és a molekula kivonatot már szabadalmaztatták is abban bízva, hogy hamarosan ugyanolyan népszerűvé válhat, mint a probiotikumos joghurtok.


Amint arról Ian Roberts mikrobiológus professzor beszámolt, először ő maga is szkeptikus volt az új felfedezéssel kapcsolatban, mostanra azonban már biztos benne, hogy kutatásuk eredményeként új terület nyílik meg az egészséges életmód előtt.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Báger Rózsa Kórházi szakorvos Báger Rózsa Szombathely